Door op 18 maart 2014

PvdA wil smogalarm in Noord-Holland

De PvdA Noord-Holland wil dat er in navolging van landen als Belgie en Frankrijk ook in de provincie Noord-Holland een smogalarm komt. Hierover heeft de PvdA vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten. Bij de zuiderburen werd afgelopen week een smogalarm afgekondigd omdat er een hoge concentratie fijnstof in de lucht aanwezig was. PvdA-Statenlid Gohdar Massom: “Opvallend was dat in delen van Nederland dezelfde fijnstofwaarden werden gemeten, maar hier werd geen alarm van kracht. De PvdA wil graag dat de provincie met staatssecretaris Mansveld in gesprek gaat om te kijken of hier ook een smogalarm kan komen.”
 
In Belgie en Frankrijk werden deze week diverse verkeersmaatregelen genomen om het hoge fijnstofgehalte in de lucht, veroorzaakt door een combinatie van luchtvervuiling, veel zon en weinig wind, enigszins te beperken. Zo werd in Belgie de maximumsnelheid op een aantal snelwegen verlaagd en mocht men in Brussel niet harder dan 50 km/u rijden waar normaal 70 km/u mag worden gereden. In Frankrijk mochten maandag alleen auto’s met oneven nummerplaten de weg op.
 
De PvdA wil van Gedeputeerde Staten weten of het fijnstofgehalte in de lucht regelmatig wordt gemeten in Noord-Holland en of er overschrijdingen worden geconstateerd. Massom: “Te veel fijnstof in de lucht is zeer schadelijk voor de volksgezondheid. Een smogalarm is een goede manier om overschrijdingen snel en adequaat aan te pakken.”