Door op 11 april 2014

Smogalarm moet sneller ingezet worden

GS: Smogalarm bestaat al, maar pas bij fijnstofwaarde van meer dan 200 μg/m³ — De PvdA Noord-Holland vindt dat een smogalarm sneller ingezet moet worden. In maart riep de PvdA Gedeputeerde Staten op tot het instellen van een smogalarm in Noord-Holland.  GS heeft nu laten weten dat de mogelijkheid om een smogalarm af te kondigen al bestaat, maar pas bij een daggemiddelde fijnstofwaarde (PM10) van meer dan 200 μg/m³. PvdA-Statenlid Gohdar Massom: “In de praktijk wordt het smogalarm en bijbehorende maatregelen dus nooit ingezet, want een fijnstofwaarde van 200 μg/m³ is heel erg hoog. In België en Frankrijk wordt al een smogalarm afgekondigd bij 70 μg/m³. Iets vergelijkbaars willen wij in Noord-Holland ook.”

De PvdA vindt nog steeds dat een smogalarm moet worden afgekondigd bij vergelijkbare overschrijdingen als in België en Frankrijk. In die landen wordt bij een overschrijding van 70 μg/m³ plaatselijk de maximumsnelheid verlaagd. Bij een overschrijding van 100 μg/m³ kan een gedeeltelijk rijverbod worden ingesteld. Deze maatregelen zorgen weliswaar niet direct voor een lagere concentratie PM10, maar wel voor minder roetdeeltjes in de lucht. Dit is belangrijk omdat roet, meer nog dan fijnstof, een direct negatief effect heeft op de gezondheid.

Ook heeft de PvdA om een overzicht gevraagd van alle overschrijdingen van de daggemiddelde grenswaarden voor o.a. fijnstof in de afgelopen drie jaar, om zo een goed beeld te krijgen van de Noord-Hollandse regio’s waar een smogalarm het hardst nodig is.

Zie ook het eerdere bericht PvdA wil smogalarm in Noord-Holland

Lees hier de vervolgvragen die de PvdA gesteld heeft:

Schriftelijke vervolgvragen smogalarm Noord-Holland

De antwoorden van Gedeputeerde Staten op de vragen van de PvdA d.d. 18 maart vindt u hier:

vragen 33-2014 en antwoorden Massom Smogalarm in Noord-Holland