Door op 22 april 2014

PvdA wil groene walstroom in binnenhavens

 De PvdA Noord-Holland pleit voor snelle realisatie van groene walstroom in de binnenhavens van Hoorn, Den Helder, Alkmaar, Haarlem, Huizen , Volendam, Enkhuizen en Medemblik. De Statenfractie stelde hierover onlangs vragen aan Gedeputeerde Staten. Directe aanleiding voor de vragen vormden klachten over stank, luchtvervuiling en geluidsoverlast in de historische binnenhaven van Hoorn.

Onlangs werd de PvdA benaderd door ongeruste inwoners van Hoorn. Jaarlijks komen er circa 400 cruiseschepen aan in de stad. De dieselgeneratoren van deze cruiseschepen zorgen voor een grote hoeveelheid schadelijke stoffen in de lucht, waar veel bewoners in de omgeving last van ondervinden. Hetzelfde probleem doet zich ook voor in andere binnenhavens in Noord-Holland.

Het provinciebestuur antwoordde dat de vastgestelde normen voor de luchtkwaliteit in Hoorn niet worden overschreden. De provincie adviseert Hoorn gebruik te maken van de ervaringen van de gemeenten Amsterdam en Velsen bij de realisatie van walstroom. Verder kan de gemeente bij de reders aandringen op gebruik van zwavelvrije brandstoffen die de hoeveelheid schadelijke stoffen in de lucht aanzienlijk beperken.

Volgens de PvdA is het gebruik walstroom in Noord-Holland hard nodig, omdat de luchtkwaliteit in het Noordzeekanaalgebied en Amsterdam tot een van de slechtste in Europa behoort. De laatste jaren heeft de provincie Noord-Holland goede stappen gezet in de toepassing van walstroom bij lig-, laad- en losplaatsen van binnenvaartschepen in de binnensteden. Het gebruik van walstroomvoorzieningen verbetert de milieukwaliteit, de uitstoot van schadelijke stoffen wordt teruggedrongen en de geluidsoverlast van binnenvaart- en riviercruise – gedurende de periode dat de schepen aangemeerd liggen – wordt verminderd. Het grote voordeel van walstroom is dat schepen niet langer zelf met behulp van dieselgeneratoren of de hoofdmotor elektriciteit hoeven op te wekken. Walstroom is bovendien groene stroom.

De PvdA roept de provincie om samen met gemeenten te kijken hoe groene walstroom sneller gerealiseerd kan worden in alle drukke binnenhavens in Noord-Holland.