Door op 12 mei 2014

PvdA: geen spitstarieven in OV-gebied Haarlem-IJmond

Als het aan de PvdA Noord-Holland ligt worden er geen spitstarieven ingevoerd in het regionaal openbaar vervoer. Vandaag namen Provinciale Staten een motie aan van de PvdA, GroenLinks en de SP waarin Gedeputeerde Staten wordt opgeroepen om in het concessiegebied Haarlem-IJmond geen spitstarieven toe te staan. PvdA-Statenlid Mark Versteeg: “De PvdA vindt niet dat reizigers meer moeten betalen om met een overvolle bus te mogen reizen. Met deze motie zijn spitstarieven wat ons betreft van de baan.”

Aanleiding voor de motie is de op handen zijnde aanbesteding van de concessie Haarlem-IJmond 2016-2015. In het kader van deze aanbesteding is door Gedeputeerde Staten een Programma van Eisen opgesteld, waarin de mogelijkheid voor vervoerders om een spitstarief in te voeren is opgenomen. Het spitstarief moet een uitkomst bieden voor vervoerders, die exploitatietekorten voorzien als gevolg van onder andere de afschaffing van de OV Studentenkaart.  Ook denkt Gedeputeerde Staten dat meer reizigers in de daluren zullen gaan reizen als een spitstarief wordt ingevoerd.

Versteeg: “Werkende en schoolgaande Noord-Hollanders kunnen er vaak echter helemaal niet voor kiezen om in de daluren gaan reizen. Bovendien raakt een spitstarief precies de doelgroep van wie we financieel gezien al veel vragen in Nederland. De PvdA vindt daarom dat reizigers in de spits niet moeten opdraaien voor tekorten waarvan nog niet eens zeker is dat die zich zullen voordoen.” In juni stelt Gedeputeerde Staten het definitieve Programma van Eisen vast. Dan wordt duidelijk of Gedeputeerde Staten de motie ook daadwerkelijk overneemt.

Motie spitstarief