Door op 22 oktober 2014

Spitstarief in regio Haarlem-IJmond van de baan

Er komt de komende jaren geen spitstarief voor reizigers in de regio Haarlem-IJmond. Middels een brief heeft Gedeputeerde Staten laten weten dat de mogelijkheid voor vervoerders om een spitstarief in te voeren is geschrapt uit het Plan van Eisen (PvE) voor het concessiegebied Haarlem-IJmond. Hiermee wordt gehoor gegeven aan een motie van PvdA, GroenLinks en de SP. PvdA-Statenlid Mark Versteeg: “We zijn er zeer gelukkig mee dat het spitstarief definitief van de baan is. Dit is goed nieuws voor de reizigers die iedere ochtend in een overvolle bus naar hun werk of naar school gaan: zij gaan niet meer betalen.”

Aanleiding voor de motie van PvdA, GroenLinks en de SP, waarin GS werd opgeroepen om het spitstarief te schrappen uit het PvE, was de op handen zijnde aanbesteding van de concessie Haarlem-IJmond 2016-2015. Het spitstarief moest een uitkomst bieden voor vervoerders, die volgens GS exploitatietekorten voorzagen als gevolg van onder andere de afschaffing van de OV Studentenkaart. De afschaffing van de OV-kaart is echter uitgesteld tot 2017. Ook was de gedachte dat duurdere kaartjes in de spits er toe leiden dat meer mensen in de daluren gaan reizen, met als gevolg minder volle bussen.

Versteeg: “Maar werkende en schoolgaande Noord-Hollanders kunnen er vaak helemaal niet voor kiezen om in de daluren gaan reizen. Bovendien raakt een spitstarief precies de doelgroep van wie we financieel gezien al veel vragen in Nederland. Daarom is het mooi dat dit niet doorgaat.” Naar verwachting wordt eind 2014 bekend welke vervoerder vanaf december 2015 gaat rijden in de regio Haarlem-IJmond.

Waar ben je naar op zoek?