Door op 27 oktober 2014

Europees klimaatakkoord ambitieuzer dan provincie

Het Europese klimaatakkoord, waar nagenoeg alle EU-landen het vorige week over eens werden, is ambitieus: vermindering van de uitstoot van broeikasgassen met 40% in 2030, 27% meer duurzame energieopwekking en 30% meer energiebesparing. Zo ambitieus dat het milieubeleidsplan van de provincie hierbij lijkt te verbleken. De PvdA Statenfractie stelde hier vandaag vragen over aan Gedeputeerde Staten. Woordvoerder milieu Gohdar Massom: “Wij willen van GS weten of zij de milieuambities gaan opschroeven, zodat Noord-Holland aansluit bij Europa.”

Eind vorige week bereikten de Europese lidstaten in Brussel een belangrijk klimaatakkoord. Het akkoord van de EU-lidstaten bestaat uit drie pijlers: 1) Het ontwerpakkoord voorziet in een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen als CO2 met 40 % in 2030 (ten opzichte van 1990). Deze doelstelling is bindend en de bijdrage van elke lidstaat wordt vastgelegd. 2) 27 % van de energie in 2030 wordt duurzaam opgewekt (het gaat hier om hernieuwbare energie, met name zonne- en windenergie). 3) De derde pijler betreft energiebesparing: In 2030 moet tussen de 25 en 30 % meer energie bespaard worden ten opzichte van de huidige situatie, en de energie-efficiëntie moet 27 % hoger liggen.

Met het milieubeleidsplan 2015-2018 wil de provincie Noord-Holland een nieuwe koers inzetten. De provincie spreekt in het plan de ambitie uit dat ze kansen wil creëren en benutten gericht op een duurzamer, gezonder en veiliger Noord-Holland. De doelstellingen in het EU-klimaatakkoord liggen echter beduidend hoger dan de doelstellingen in het milieubeleidsplan van de provincie. Dit plan is bijvoorbeeld nog gebaseerd op de inmiddels ‘verouderde’ EU- en kabinetsdoelstelling van 14% meer duurzame energieproductie in 2020. Massom: “Klimaatdoelstellingen kunnen ons niet ambitieus genoeg zijn. De PvdA zou dan ook graag zien dat GS haar milieuambities tenminste gelijktrekt met die van Europa – of er zelfs een tandje bovenop doet.” Komende maand ligt het milieubeleidsplan ter goedkeuring voor aan Provinciale Staten.

 

Waar ben je naar op zoek?