Door op 23 december 2014

Hoe staat het met banen voor arbeidsbeperkten?

De PvdA Noord-Holland wil weten hoe ver de provincie is met het creëren van banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Daarover heeft de PvdA vandaag vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten. Op 1 januari 2015 treedt de Participatiewet in werking. PvdA-Statenlid Adnan Tekin: “Vooruitlopend op die wet hebben overheden, werkgevers en werknemers afgesproken extra banen te creëren voor arbeidsbeperkten. De PvdA wil weten hoe het daarmee staat in Noord-Holland.”

Met de Participatiewet wil de overheid meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk krijgen. In het sociaal akkoord is, vooruitlopend op deze wet, vastgelegd dat de overheid in samenwerking met het bedrijfsleven 125.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking gaat creëren. De gezamenlijke overheden (het Rijk, provincies en gemeenten) nemen 25.000 banen voor hun rekening – de rest valt onder de verantwoordelijkheid van het bedrijfsleven.

Tekin: “De PvdA wil graag van het college weten hoeveel van die 25.000 banen in Noord-Holland gerealiseerd gaan worden en of al is gestart met de werving van de arbeidsplaatsen. Wat de PvdA betreft kan de provincie daar niet vroeg genoeg mee beginnen.” De PvdA heeft het college verder verzocht om een tijdspad tot aan 2016 – dan wordt landelijk namelijk voor het eerst bekeken hoeveel banen de afspraken tot dan toe hebben opgeleverd.