Door op 21 april 2016

Duurzame donderdag: Zonnepanelen

Al enige tijd spreken wij in ons gezin, bestaande uit vader, moeder en 4 kinderen, erover om duurzame energie op te wekken. Wij wonen in een rijtjeswoning in Amsterdam.
Ons jaarlijks elektriciteitsverbruik ligt op ongeveer 3500KW.  Niet bijzonder veel of weinig voor een gezin van 6 personen. Wellicht komt dat door het dubbele glas en de spouwmuren. Omdat per 1 juli 2015 de BTW teruggaaf voor zonnepanelen is afgeschaft hebben wij in februari 2015 een 8 tal zonnepanelen (jaarlijks vermogen 2000 KW) op ons dak laten plaatsen. Omdat onze tuin op het zuidwesten staat viel dit gunstig uit. Bij een beetje zon kunnen wij al energie opwekken. We zijn nu ruim een jaar verder en hebben inmiddels ruim 1800 KW aan elektriciteit opgewekt.

Wij hadden enige koudwatervrees. Wat gaan de buren hiervan vinden? Stel dat er veel storingen plaatsvinden? Maar niets van dit alles. Buiten een kleine storing, geen enkel omkijken naar de zonnepanelen en de buren…, tsja de een vond het niet mooi en de ander hebben we er niet over gehoord.

Dit is onze (bescheiden) bijdrage aan een duurzamer wereld.

Zon Adnan