Door op 1 mei 2016

Middenduin, een prachtig natuurgebied

Op uitnodiging van de stichting Vrienden van Middenduin hebben ondergetekenden enkele dagen geleden, op een zonovergoten namiddag, het prachtige natuurgebied Middenduin bezocht. Dit gebied ligt in het Nationaal Park Kennemerduin, in de gemeente Bloemendaal.

Vroeger was het in gebruik bij de PWN (Provinciaal Waterleidingbedrijf Noord-Holland), maar die bezit nu alleen nog de gebouwen, waaronder de historische watertoren en een aantal voormalige bedrijfswoningen. Na een ruil met de gemeente Haarlem is de grond al jaren eigendom van ontwikkelaar Cobraspen. Wanneer je over het glooiende gebied met de monumentale gebouwen loopt, wordt direct duidelijk waarom ‘de vrienden van’ zich al jaren inzetten voor een goede toekomst ervan. Het gebied grenst aan de ingang van het Nationaal Park en ligt dicht tegen de bebouwing van Overveen aan. Je kunt er prima wandelen, het is er een oase van rust hetgeen waarschijnlijk mede verklaart dat Sterrenwacht Copernicus er gevestigd is.

Uit de gebiedsanalyse die de stichting Vrienden van Middenduin heeft laten opstellen komt ‘klip en klaar’ naar voren dat het gebied zich prima leent voor de combinatie van wonen, kleinschalige bedrijven in bestaande gebouwen en veel natuur. Maar de plannen van Cobraspen zijn anders. Zo wil deze projectontwikkelaar, aldus De Vrienden van, er naast wonen ook ‘leisure activiteiten’ starten.

Gelukkig heeft de gemeenteraad van Bloemendaal onlangs bepaald dat de combinatie van wonen en natuur voor hun gemeente als de beste optie wordt gekwalificeerd. De stichting Vrienden van Middenduin is blij met deze keus. Wel is het voor hen nu volstrekt onduidelijk wat Cobraspen gaat doen. Zij willen graag een open planproces waarin de gebruikers van het gebied, de mensen van het Nationaal Park Kennemerduinen, de PWN, de gemeente Bloemendaal, Cobraspen en natuurlijk de Vrienden van Middenduin in gezamenlijk overleg tot een goed plan komen.

Aan het eind van ons bezoek bespreken we de mogelijke rol die de provincie Noord-Holland kan spelen bij de keuze voor een goede invulling van het gebied. Echter, die rol is in deze situatie beperkt omdat de gemeente moet zorgen voor een verantwoorde inrichting van het gebied. De bal ligt daarom bij de gemeente Bloemendaal. We bedanken aan het van het bezoek de secretaris van de stichting voor de rondleiding en de uitgebreide informatie. Klik hier voor meer informatie over Middenduin.

Nico Papineau Salm en Aukelien Jellema

Waar ben je naar op zoek?