13 juni 2016

PvdA fractie Noord-Holland roept gedeputeerden op: neem regie kustbebouwing in handen!

De PvdA fractie Noord-Holland heeft haar verontrusting geuit bij Gedeputeerde Staten over de toenemende bebouwing van de stranden in de provincie. In een aantal schriftelijke vragen heeft Statenlid Nico Papinau Salm, woordvoerder natuur van de fractie, GS opgeroepen om de regie in handen te nemen bij het in banen leiden van de plannen van kustgemeenten.

De laatste tijd horen we steeds meer berichten over het dichter bebouwd raken van de Nederlandse kust. Het gaat hier niet alleen over de zogenaamde strandslaaphuisjes die zich direct op het strand bevinden maar ook over de huisjes en bungalows die direct achter de duinen gebouwd worden. Er liggen op dit moment plannen voor het bouwen van honderden huisjes tussen Bergen en Den Helder, zowel op het strand als in de binnenduinrand.

De PvdA fractie maakt zich ernstig zorgen over deze ontwikkelingen. Het bebouwen van de kuststrook kan ernstige gevolgen hebben voor de kwaliteit van de kustbescherming en de ontwikkeling van de kwetsbare natuur o.a. in het kader van het Natuur Netwerk Nederland. Daarnaast zal de bebouwing aan het strand gevolgen hebben voor de recreatie. Wanneer er langs Noord-Hollandse stranden een groot aantal strandslaaphuisjes word gebouwd zal de unieke ongereptheid van de kust, die in onze provincie heel veel toeristen en dagjesmensen trekt, aangetast worden. Dit zal invloed hebben op de toekomst van de recreatie en de economie in de vele kustgemeenten.

Volgens banken, recreatieondernemers en overheden is de markt voor recreatievastgoed aan de kust verzadigd. Tevens is het aantal overnachtingen aan de kust al jaren stabiel. De PvdA fractie vraagt zich de noodzaak voor de huidige bouwdrift langs de kust af en wil dat de provincie het voortouw neemt in het creëren van een afwegingskader. Zij heeft daarom de volgende lijst met vragen voorgelegd aan Gedeputeerde Staten:

  1. Heeft u kennis genomen van genoemde ontwikkelingen en specifiek van de berichtgeving in de NRC van 11 juni 2016?
  2. Hoe beoordeelt u deze ontwikkeling in relatie tot de kustbescherming, natuurontwikkeling en de toekomst van de recreatie(beleving van het strand als open ruimte)?
  3. Zijn de gemeenten op dit moment vrij om vergunningen voor strandslaaphuisjes op het strand en huisjes achter de duinen af te geven zonder tussenkomst van de provincie?
  4. Deelt u de mening van Natuurmonumenten dat er op dit moment dat geen sprake is van regie vanuit de overheid (rijk en provincie) op de plannen in de kustgemeenten?
  5. Is GS bereid om de regie inzake de plannen voor de Noord-Hollandse kust op zich te nemen? En daarmee te bewerkstelligen dat de in PRV wordt opgenomen waar wel en niet gebouwd mag worden.