16 november 2016

Uitnodiging Symposium Klimaatverandering

De toekomst van de aarde staat op het spel. Er moet een versnelling komen in het nemen van maatregelen. Dat vraagt politieke moed, en levert veel nieuwe banen op, een ander soort samenleving en bovenal: een toekomst. Provincies spelen een grote rol in één van de grootste uitdagingen van onze tijd: de energietransitie. In een klimaat neutraler Nederland zijn zij o.a. verantwoordelijk voor de landschappelijke plaatsing van duurzame energiebronnen. Op vrijdagmiddag 2 december 2016 organiseren de Partij voor de Dieren, Partij van de Arbeid en GroenLinks het symposium Klimaatverandering in de Statenzaal van het Provinciehuis in Haarlem.

Het klimaatvoorstel vormt de directe aanleiding voor dit symposium. Eén van de doelen van de bijeenkomst is om de rol van overheden, het bedrijfsleven en de burger in de transitie naar een meer klimaat neutraal Nederland te onderzoeken en de uitdagingen die deze transitie in de weg staan te bespreken.

Een groep van grote bedrijven riep tijdens de Nationale Klimaattop afgelopen maand middels een Manifest het kabinet op om met een Klimaatwet te komen met ambitieuze (tussen)doelen. ‘Wij zijn ervan overtuigd dat de energietransitie moet plaatsvinden om klimaatverandering tegen te gaan en zien het versnellen van de transitie ook als een kans voor het ontwikkelen van een nieuwe economie’, schrijven de bedrijven. ‘Om dit te realiseren is een ondernemende, stimulerende overheid nodig, die voor bedrijven de ruimte creëert om hun rol in de energietransitie in te vullen.’

Inspirerende sprekers zullen de urgentie van de klimaatproblematiek toelichten.  Wij nodigen Statenleden, bestuurders, beleidsmakers en andere geïnteresseerden van harte uit om bij dit symposium aanwezig te zijn.

Programma:

13:00 – 13:30 uur             Ontvangst

13:30 – 13:45 uur             Opening symposium door dagvoorzitter Jan Terlouw

13:45 – 14:15 uur              Bert Metz (IPCC, European Climate Foundation): big picture: over de implicaties van de Parijs doelstelling en wat daarvoor nodig is

14:15 – 14:45 uur             Marjan Minnesma (directeur Urgenda): wat betekent de Parijs doelstelling voor Nederland en wat kan Noord-Holland daaraan bijdragen?

14.45 – 14.55 uur              Spoken Word Mina Ait Messaoudisch

14:55 – 15:10 uur             Pauze

15:10 – 15:40 uur             Sanne Bloemink (schrijver): over de emoties in het klimaatdebat

15:40 -16:00 uur               Jolein Baidenmann (directeur bureau ISDuurzaam): voordragen column

16:00 – 16:45 uur             Paneldiscussie met Christine Teunissen (PvdD), Jan Vos (PvdA) en Bas Eickhout (GroenLinks)

16:45 – 17:00 uur             Afsluiting

17:00 – 18:30 uur              Borrel

Aanmelden kan door een mail te sturen aan: [email protected]. Graag voor 25 november 2016. Voor eventuele vragen kunt u bellen met 023 – 514 5049.

Aan deelname van het symposium zijn geen kosten verbonden.

Locatie: Provinciehuis, Paviljoen Welgelegen, Dreef 3, 2012HR Haarlem

Graag tot ziens!

Lammert van Raan (Partij voor de Dieren), Sandra Doevendans (PvdA) en Rosan Kocken (GroenLinks)

P.S. Wij willen u van harte aanbevelen om voorafgaande aan het symposium de documentaire ‘Before the flood’ van Leonardo DiCaprio te bekijken. http://www.natgeotv.com/nl/programmas/natgeo/before-the-flood

Deze documentaire zal voor geïnteresseerden ook voorafgaand aan het symposium in het provinciehuis worden vertoond.