8 februari 2017

GS beantwoordt vragen PvdA over Social Return in OV Concessie NHN

Vorige maand berichtten wij op deze website dat PvdA Statenlid Nico Papineau Salm samen met leden van de Christen Unie –SGP en de SP vragen had ingediend over Social Return in de aanbesteding van de OV-concessie Noord-Holland Noord. De vragen zijn inmiddels door gedeputeerde staten beantwoord.

Aanleiding voor het stellen van de vragen door de drie partijen was dat gedeputeerde staten op 13 september jl. het Definitief Programma van Eisen voor de OV-concessie Noord-Holland Noord heeft vastgesteld. Onze fractie was niet blij om te moeten constateren dat dit Definitief Programma op bepaalde onderdelen afwijkt van het Ontwerpprogramma van Eisen van 29 maart 2016 en dat de eis voor Social Return hierin is verlaagd van 5 % van de opdrachtwaarde (exploitatiewaarde) naar 2 %.

Een dergelijke verlaging is voor onze fractie een behoorlijke tegenvaller. We hebben ons sinds 2008 keihard ingespannen om te zorgen dat Social Return een wezenlijk onderdeel van het provinciaal inkoopbeleid kon worden en zien deze laatste ontwikkeling  als een ferme stap terug.

In de antwoorden van GS lijkt de motivatie voor de verlaging vooral gevonden wordt in een vergelijking met concessies door andere provincies en gemeenten waar een 2% norm gehanteerd werd. Tevens wordt gesteld  dat een Social Return norm van 5% mogelijk zou leiden tot duurder openbaar vervoer. Jammer dat het bij deze aanbesteding niet is gelukt, bij toekomstige aanbestedingen blijft de PvdA zich inzetten voor de 5 % norm.

De antwoorden van GS op onze vragen zijn hier te lezen: Beantwoorde schriftelijke vragen nr. 155-2016 PvdA, CUSGP, SP over Social Return