14 april 2016

Duurzame donderdag: Warm heen en weer!

Deze zomer is onze woning in Haarlem ingrijpend verbouwd. Het dak ging eraf! Daarvoor kwam in de plaats een hoger dak met twee kapellen. In onze hoekwoning in Haarlem kwam daardoor een lang gekoesterde wens in vervulling: nu hebben alle kinderen een eigen ruime slaapkamer en er kwam een badkamer op zolder bij.

Bij de aanleg attendeerde de aannemer mij op een geweldige vondst! Ik maak er niet direct reclame voor….maar we hebben een lange buisvormige warmtewisselaar geplaatst! De is opgebouwd uit 3 buizen. Langs de binnenwand van de binnenpijp stroomt het afgevoerde warme douchewater. Het leidingwater dat verwarmd moet worden, stroomt door het ringvormig kanaal tussen de buitenpijp en de voering. De warmtewisselaar heeft een dubbele warmtewisselaar scheiding tussen afvalwater en schoon leidingwater. Met behulp van de wamte-wisselaar wordt het water voorverwarmd dat naar de ketel en naar de koudwater-aansluiting van de douche gaat.

De CV-ketel hoeft slechts op minder dan de helft van het vermogen te werken tijdens het douchen. Dit kan voor een woonhuis een besparing opleveren van meer dan 200 m3 gas per jaar. De wisselaar is afgelopen zomer in ons huis geplaatst. Het was wel een investering maar bij regelmatig gebruik heb je de investering snel terugverdiend! Op deze duurzame donderdag roep ik elke particulier op om deze investering te doen! Om betaalbaar te kunnen blijven huren roep ik elke woningbouwcorporatie deze investering op in elke huurwoning te doen!

Jan Nieuwenburg