Door op 26 mei 2016

Duurzame donderdag: Vier vandaag nationale ‘fiets naar je werk-dag’!

“I want to ride my bicycle, I want to ride my bike! “ zing ik zachtjes voor me uit als ik lekker aan het fietsen ben..  En vandaag zijn we met zovelen, want het is Nationale ‘Fiets naar je werk-dag’!

Donderdag 26 mei 2016, de 10de editie alweer. Ik vind het mooi dat er dan extra aandacht voor is, maar eerlijk gezegd is het voor mij elke dag ‘fiets naar je werk-dag’. Of ‘Fiets naar je sport-dag’, of ‘Fiets naar het provinciehuis-dag’. Niet alleen omdat ik –bewust- geen auto heb, maar vooral omdat ik het heerlijk vind om te fietsen!

Als het even kan dan fiets ik het hele stuk, maar als het echt té ver is, dan fiets ik naar een station (45 min) of bushalte (15-20 min).  Zolang ik het stukje beweging maar heb én, misschien wel het belangrijkste: mijn vrijheid. Je bent flexibel, hoeft niet te wachten op je volgende bus, omdat je je overstap weer eens hebt gemist… Je staat niet in de file, maar fietst de file voorbij en krijgt als bonus nog eens een extra lach op je gezicht omdat die automobilisten stiekem jaloers naar jouw snelheid kijken.. Met de zon op je gezicht en de wind door je haar… Voel de vrijheid.

Bicycle, bicycle! En ja, misschien denkt u eerder aan: Hoe sterk is de eenzame fietser, die kromgebogen over zijn stuur tegen de wind…Zichzelf een weg baant.. En dan soms ook door die regenbuien. Ja lieve mensen, dat is inderdaad niet altijd zo prettig, maar dan voel je wel dat je leeft! En je rijdt nog meer wachtende automobilisten voorbij.. –al kijken ze dan wat minder jaloers 😉

Fietsen heeft gelukkig veel meer voordelen dan nadelen. Want behalve vrijheid, flexibiliteit, snelheid (fietsers zijn op afstanden vaak tot 3 a 4 km sneller dan automobilisten) zijn er nog verschillende positieve gezondheidseffecten. Fietsers hebben een hogere leeftijdsverwachting dan automobilisten, minder kans op hart- en vaatziekten en diabetes. En ook zijn fietsers minder vaak depressief, ervaren zij een verhoogde kwaliteit van het leven, een verbeterde fitheid en vermindering van overgewicht! (Bron: fietsersbond.nl)

En laten we zeker ook niet vergeten dat fietsen goed is voor het milieu. Geen uitstoot van vervuilende stoffen… Ja, daar word ik ook wel blij van.

Dus als ik zo op mijn fiets spring, voor het eerste deel van mijn ruim 2 uur durende reis naar mijn werk… Dan denk ik nog maar eens goed aan al deze voordelen.. Neurie ik voorzichtig mee met ‘bicycle’ én ‘de eenzame fietser’… En als ik toch nog fietsers in auto’s rond zie rijden zing ik misschien wel luidkeels: “Spring maar achterop bij mij, achterop de fiets! “

Fijne dag gewenst!