Afscheid van Statenlid Sandra

25 mei 2022

Maandag namen wij afscheid van ons Statenlid Sandra Doevendans. Na zeven jaren in de Provinciale Staten te hebben gewerkt, gaat zij nu aan de slag als Raadslid voor de PvdA Amsterdam.

Hoe kijk je terug op je tijd als Statenlid?

De Staten is een super leerzame tijd geweest. Ik weet nog goed dat ik 26 mei 2015 werd geïnstalleerd in het prachtige Provinciehuis door de toenmalige CdK Remkes. Ik was best zenuwachtig. Het was voor mij een grote overwinning, vooral om dit te kunnen doen terwijl mijn moeder en zoon (toen 8 jaar) getuigen waren. In de afgelopen 7 jaar heb ik het politieke handwerk geleerd en samengewerkt met allemaal bevlogen mensen. Daarnaast was het voor mij persoonlijk ook een bijzondere tijd. In 2018 had ik eindelijk na 12 jaar al mijn zakelijke schulden afbetaald, begon ik er in 2019 over te praten en schreef ik in 2020 mijn debuut

Waar ben je het meest trots op als Statenlid?

Jeetje, er is niet 1 ding waar ik trots op ben. Bij een afscheid ga je toch altijd even terug mijmeren wat er allemaal gebeurt is. Zoveel moois, initiatiefvoorstellen, inclusief werkgeverschap, het hele jeugdparticipatie uitgebreid, de moties vreemd, maar ook het zichtbaar maken van de provinciale politiek. Diversity Dinsdag, Duurzame Donderdag en natuurlijk m’n vlogs. Helaas moesten we door corona stoppen met de items ‘Ondertussen in..’ en ‘Doevendans door de Provincie.’ Een ander ding waar ik veel van heb geleerd en ook wel trots op ben is het traject wat ik heb gedaan als voorzitter van de werkgeverscommissie. Na velen jaren is er meer samenwerking met alle andere voorzitters van de werkgeverscommissies in Nederland en hebben we een volwaardige plek gekregen in de bestuurlijke onderhandelingsdelegatie voor de COA onderhandelingen van de griffie.

Wat vond je het mooiste moment?

​Als voorzitter van de werkgroep jeugdparticipatie wilde ik al vanaf 2015 dat wij als provincie het Lagerhuisdebat ook weer zouden verzorgen in NH. Dit is mij in 2019 gelukt en het was, ondanks corona, prachtig om te zien dat we meteen de eerste keer de winnaar, Anna Jebose, van de V-rede als Noord-Holland leverde.

Met wie had je een beste klik, buiten de PvdA-fractie?

Ik kon met de meeste Statenleden wel opschieten, maar ik heb buiten mijn eigen fractie toch ook echt een vriendschap opgebouwd met Dennis Heijnen (CDA) en Rosan Kocken (GL).

Wat ga je het meest missen?

Ik ga iedereen missen. Mijn fractie, de griffie, de CdK, de bodes, de catering en vooral Patrick, de beveiligers en andere ambtenaren. Ik heb de afgelopen 7 jaar mogen werken op een prachtige plek met prachtige mensen.

Wat ga je nu doen? Waar ben je over tien jaar?

Sinds 24 maart 2022 ben ik geïnstalleerd als raadslid voor gemeente Amsterdam. Daarnaast ga ik door met mijn werk als strategisch adviseur als zzp’ er en verder met alles rondom mijn boek ‘Schone Lei’. Daarnaast blijf ik werkzaam bij het ministerie van VWS en zal daar ook weer nieuwe opdrachten oppakken.