Algemene Beschouwingen 2022 – Moties

14 november 2022
Vandaag tijdens de Algemene Beschouwingen zetten wij onze sociaaldemocratische visie uiteen voor de komende periode. We dienen hierbij enkele voorstellen in om Noord-Holland leefbaar te houden en de bestaanszekerheid voor alle (!) Noord-Hollanders te verbeteren:
1) Op dit moment is ongeveer 1 op de 7 woningen nog steeds voorzien van enkel glas. Aangezien dit onder andere zorgt voor onnodige hoge stookkosten, vragen wij Gedeputeerde Staten om gemeenten te ondersteunen bij het maken van een plan om huizen zo snel mogelijk te verduurzamen. Juist voor die mensen, die het financieel nu al zo lastig hebben. Zodat we niemand in de kou laten staan.
2) We lopen op dit moment achter op de doelstelling om de ambitie om 49 laat staan 55% CO2 reductie te realiseren in 2030. Dit vraagt om een andere aanpak: een totaaloverzicht waar iedereen kan zien wat de impact is van bepaalde maatregelen en aan welke knoppen de provincie kan zitten om dit tij te keren. Uiteraard is het essentieel om dit te koppelen aan een goede communicatiecampagne om iedereen mee te nemen.
3) Op dit moment worden alleen de kosten van ecologisch- en klimaatbeleid inzichtelijk gemaakt. Dit moet anders. De opbrengsten van het klimaatbeleid moeten ook in kaart worden gebracht. Vooral omdat meerdere onderzoeken uitwijzen dat zulk beleid uiteindelijk financieel ook veel meer oplevert dan het kost.
4) Op dit moment loopt Nederland achter op het gebied van agrarische biologische landbouw. Dit terwijl dit duidelijk beter is voor het klimaat en onze eigen gezondheid. Wij verzoeken Gedeputeerde Staten daarom om de noodzaak van biologische agrarische activiteit te benadrukken en uit te zoeken hoe het biologische areaal kan worden verhoogd.
5) Het Nationaal Strategisch Plan (NSP) is onze eigen Nederlandse invulling van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Maar wat betekent dat voor onze eigen provincie Noord-Holland? De motie #GAANvoorGOUD geeft handvatten voor de uitvoering met daadwérkelijke actie(s), bijvoorbeeld met een expert-meeting.
6) We moeten duidelijk hebben wat de gevolgen van onze besluiten zijn op het klimaat. Daarom dienen we (mede) een motie in om de ecologische en klimaatdoelen structureel te borgen in een klimaatbegroting.
7) Op dit moment halen we de afgesproken klimaatdoelen niet. Dit komt onder andere doordat er te veel obstakels zijn waar gemeenten zelf niet op kunnen ingrijpen. Daarom dragen wij Gedeputeerde Staten op om gemeenten meer te ondersteunen en vaart te maken met de uitvoering van de Regionale Energietransities (RES’en).
Mocht je vragen hebben over onze voorstellen, stuur ons een bericht! De volledige moties zijn te vinden op de website van de Provincie Noord-Holland.