Door op 4 juli 2013

Digitale radio vervangt radio-ontvangst via de ether

Sinds een aantal jaar ijvert Noord-Hollands PvdA-statenlid Ed Wagemaker voor een betere radio-ontvangst via de ether in de regio’s Kennemerland, West-Friesland en de Kop van Noord-Holland. Zo nu en dan met succes, want hier en daar is de radio-ontvangst verbeterd. Nu gaat landelijk de overstap gemaakt worden naar digitale radio, zo bevestigde de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) en een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I). Wagemaker hoopt dat de ontvangstproblemen hiermee binnenkort voorgoed verleden tijd zijn: “Naar verwachting kan 95% van Nederland in 2017 gebruik maken van digitale radio.”

De politiek, de publieke omroep, commerciële omroepen en een aantal marktpartijen slaan de handen ineen om van digitale radio een succes te maken. De woordvoerder van het ministerie van EL&I liet tevens weten dat Nederland, samen met Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen een voortrekkersrol zou kunnen vervullen voor een Europees beleid aangaande digitale radio. Hij gaf aan dat de directie van de NPO heeft besloten om Digitale Radio (Digital Audio Broadcasting, oftewel DAB+) versneld ‘uit te rollen’.  Nu al zijn de publieke radiostations via digitale radio beschikbaar in de Randstad, Noord-Holland en Midden-Nederland. NPO stelt in een reactie: “Na de positieve eerste ervaringen is de tijd nu rijp om het netwerk landelijk beschikbaar te maken. Het gaat concreet om een uitbreiding van het aantal zendmasten van 10 naar 24.”

Op de lange termijn wordt digitale radio gezien als de opvolger van de analoge ether. Om het DAB+ signaal te ontvangen, is een geschikt DAB+ radiotoestel nodig. Wagemaker: “Radioluisteraars zullen dus een nieuw radiotoestel moeten aanschaffen. Jammer genoeg worden mensen wel op kosten gejaagd. Maar de ontvangstproblemen zullen dan voorgoed tot het verleden behoren.”