Door Sandra Doevendans op 9 februari 2015

Diversiteit is meer dan tegenstelling tussen man en vrouw!

Diversiteit. Als we spreken over diversiteit wordt er vaak gesproken over man en vrouw. Maar diversiteit is zoveel meer dan dat. Het gaat om gender, seksuele voorkeur, etniciteit, cultuur, religie. Als je als organisatie een afspiegeling wilt zijn van de samenleving dan is diversiteit belangrijk. Jammer genoeg is er anno 2014 nog steeds geen oog voor echte diversiteit en dat terwijl het zoveel rijkdom kan brengen.

Ik ben zelf geadopteerd uit Si Lanka. Toen ik opgroeide in Amstelveen was ik vaak het enige donkere kind. Ik leefde in een witte wereld en ik ging ook geloven dat ik daarbij hoorde. Toen ik ouder werd en naar de grote stad Amsterdam verhuisde merkte ik dat ik helemaal niet werd gezien als mainstream. Ik ben helemaal niet wit! Ik ben ook een allochtoon die erg goed Nederlands spreekt! Dat was een shock voor me. De wereld lag toch aan mijn voeten. We waren toch het land van de tolerantie en alles moest kunnen? Dat was dus niet het geval. Nou bekeerde ik ook nog op latere leeftijd tot de islam. Een niet westerse moslima, tja wat moeten we daar nu mee. Bij sollicitatiegesprekken ging het vaak niet over mijn kwaliteiten, maar waarom ik geen hoofddoek droeg of waarom ik eigenlijk geloof in een religie die zo vrouwonvriendelijk is. Mensen stoppen anderen graag in hokjes.

Dit zie je ook bij de Pietendiscussie. Deze discussie, die overigens al jaren aan de gang is, (in mijn kindertijd vertelde Gerda Havertong al aan Pino dat Piet niet zo leuk was voor iedereen) laat alle onderbuikgevoelens naar boven komen. Teksten als “rot op naar je eigen land!” en “Racistische Nederlanders” maakt ons land er niet leuker op. Vaak in magere tijden zie je dat mensen sneller tegenover elkaar komen te staan. Er zijn minder banen en dus minder zekerheid over de toekomst. Het probleem is volgens mij dat mensen daardoor moeite hebben om naar de ander te kijken en deze te begrijpen. Wat voelt de ander. Zo is zijn veel mensen die pro zwarte piet zijn helemaal niet racistisch, maar ze kunnen vaak niet inzien dat het pijn kan doen bij de ander. Daarnaast is degene die tegen zwarte piet is ook gewoon Nederlander. Teruggaan naar eigen land is daarom een beetje moeilijk. Vaak worden er ook veel meer zaken bij gehaald dan nodig.

Nederland is allang niet meer een wit homogeen land. Dus praten over dat we als land al zoveel toestaan gaat nergens over. Als je een Nederlands paspoort hebt ben je een Nederlander. Dus tellen jouw ideeën en gedachten als die van een Nederlander. Dus de Nederlander houdt van zwarte piet, de Nederlander is gekwetst door zwarte piet, de Nederlander is Joods, Christen, Boeddhist, Hindoestaan, moslim en niet-gelovig. De Nederlander houdt van hutspot met rookworst, shoarma, roti, poffertjes, nasi goreng en sambal. De Nederlander drinkt bier, wijn, beiden met of zonder alcohol, ayran, spa blauw, cola en smoothies. De Nederlander houdt van vrouwen, mannen of allebei. Want dat is de Nederlander anno nu. In 2015 moeten we als natie gaan inzien dat we geen homogene groep zijn. Discriminatie moet worden erkend en daardoor dan dus ook bestreden kan worden. Leve de diversiteit!

Sandra Doevendans

Sandra Doevendans

Als een maand oude baby kwam ik uit Sri Lanka naar Nederland door adoptie. Ik ben opgegroeid in Amstelveen, maar uiteindelijk verhuisd naar Amsterdam. Ik sta voor een samenleving waarin iedereen zijn kansen kan krijgen ongeacht leeftijd, afkomst, leeftijd, geaardheid of religie. Als alleenstaande moeder weet ik dat het socialer en eerlijk moet én kan!

Meer over Sandra Doevendans