Door op 22 september 2016

Duurzame donderdag: 100 dagen afvalvrij

Verbeter de wereld, begin bij jezelf.

Dat is een uitspraak die ik in mijn jeugd (ja, laaaang geleden) vaak mijn moeder hoorde zeggen. Toen ik een aantal maanden geleden de oproep van de Gemeente Purmerend zag om mee te doen aan een proef om 100 dagen afvalvrij te leven, dacht ik er even aan terug. Als politicus ben je bezig met beleid omtrent duurzaamheid, maar blijft natuurlijk de vraag ; hoe duurzaam leef je zelf ?

Nu vind ik zelf dat ik al behoorlijk goed bezig ben met het scheiden van afval, maar het leek me goed om dat nog eens bevestigd te zien en er wellicht nog en schepje bovenop te doen.

Begin september was het dan zo ver. Project 100-100-100 begon. 100 Dagen, 100 mensen, 100% afval scheiden. Wekelijks weeg ik nu mijn restafval en vul dat in op een website zodat ik kan zien hoe het verloop is, maar ook kan vergelijken met het landelijk gemiddelde, het gemiddelde in Purmerend en het gemiddelde van de deelnemers.

Overigens konden we in deze stad van 80.000 mensen geen 100 mensen vinden die mee wilden doen, maar bleef het steken op 55.

De overheid heeft een landelijke doelstelling aan Gemeenten opgelegd : in 2020 moet 75% van het afval worden gescheiden en moet het restafval per persoon per jaar terug naar 100 kilo (nu is dat 250 kilo). Gemiddeld zitten we in Purmerend nu op een percentage van 45%.

Toen ik tijdens een presentatie deze cijfers kreeg te zien dacht ik : ja dat moet toch beter kunnen. Grofweg gaat het om 5 afvalstromen : plastic, blik en pak, oud papier, gft, glas en restafval.

Iedere week is er ook een weekopdracht. Zo moeten we deze week  bijhouden hoeveel verpakkingen je per dag openmaakt. Nou ik kan je vertellen dat is best schokkend. Er was een dag bij dat ik 7 verpakkingen heb opengemaakt (6x voor de warme maaltijd en 1 boek dat ik via internet had besteld). Dat drukt je wel met de neus op de feiten. Het gaat natuurlijk niet alleen om het scheiden van afval maar ook om afvalpreventie. Met je eigen tasje naar de markt zodat je niet al die verpakte producten (appels, wortels, etc.) hoeft te kopen. Ook minder eten weggooien door van de restjes nog een maaltijd te maken, restjes bereid voedsel invriezen (of aan je kinderen meegeven) of gewoon beter inkopen.

Een neveneffect is wel dat ik de hele dag met afval bezig ben want b.v. een envelop met nopjes aan de binnenzijde ontleed ik zo dat een deel bij het papier en een ander deel bij het plastic kan. En als ik visite heb roep ik steeds : gooi maar niet in de afvalbak, leg het maar even op de aanrecht dan kijk ik straks wel even in welke bak het moet. Gelukkig kunnen mijn gasten er om lachen en ik hoop dat hen ook een beetje helpt bij het bewustwordingsproces.  Afgelopen week had ik slechts 630 gram restafval. Dat was dus een hele goede week. Gemiddelde in Purmerend is 12 kilo per huishouden per week. Bij de deelnemers aan dit project ligt het gemiddelde nu op 1,2.

De resultaten in die Gemeenten die dit project al eerder hebben gedaan zijn echt hoopgevend.

Inmiddels ben ik er wel achter dat ik ook nog veel kan leren en verbeteren, maar  het geeft mij een goed gevoel dat ik een bescheiden bijdrage kan leveren aan de circulaire economie waarbij 90% van het afval herbruikbaar is. Ooit zal het woord “afval” niet meer bestaan en zijn we in staat alles als waardevolle grondstoffen te hergebruiken. Dan moeten wel diverse fabrikanten flinke slagen maken want de meeste zakken van b.v. chips gaan nu nog bij het restafval. En voor  de enorme berg luiers is ook nog niets bedacht, alhoewel er heel hard over wordt nagedacht.

Ik houd jullie op de hoogte van het eindresultaat na 100 dagen.