Door Sandra Doevendans op 17 november 2016

Duurzame donderdag: Duurzaam warm blijven!

Vandaag is het weer tijd voor ‘Duurzame Donderdag’. Nu de herfst zijn intrede neemt gaan de verwarmingen en de kachels ook weer aan. Toch wil je niet aan het einde van het jaar bij moeten betalen aan je energieleverancier. Daarom vandaag een paar tips die helpen in de portemonnee.

 1. Kijk of je energieleverancier een APP of site heeft waarbij je kunt controleren of je binnen je maandtermijn blijft met het verbruik. Vaak kun je daar ook een check te doen om te zien of je aan het einde van het jaar uit kunt komen. Lukt dit niet, verhoog dan je maandbedrag.

2. Zet de verwarming uit in de kamers waar je niet of weinig bent.

3. Trek sloffen aan. Als je koude voeten hebt, heb je het over het algemeen kouder. Daarom is het belangrijk om je voeten warm te houden zodat je de verwarming lager kunt zetten omdat je het niet koud hebt.

4. Zet de verwarming zo vroeg mogelijk voor het naar bed gaan op nachtstand. De warmte blijft namelijk nog een tijdje hangen.

5. Gebruik tochtstrips zodat de warmte niet meteen naar buiten vliegt.

6. Een radiator geeft ook aan de achterkant warmte af.  Ook verdwijnt veel warmte snel door het raam weer naar buiten. Zeker als je geen dubbele beglazing hebt. Dat is niet alleen zonde van de energie, maar ook van je geld. Gebruik daarom radiotorfolie om dit probleem te voorkomen.

7. Vergeet niet de deuren dicht te doen in kamers waar het lekker warm is. Anders zul je merken dat de warmte al snel vervliegt en je alsnog in de kou zit. Zeker als je tip 2 gebruikt.

8. Als je nog een gaskachel hebt onderhoudt en ventileer deze dan goed. Dit voor het meeste optimale gebruik.

9. Als een nieuwe ketel nodig hebt kies dan voor een Hoog Rendement (HR) ketel. Dit type ketel levert een rendement van meer dan 100% op. Dit is dus de beste keuze voor uw portemonnee én voor het milieu.

10. Gebruik dekens op de bank. Zeg nou zelf, hoe fijn is het met een dekentje op de bank van een goede kop thee of koffie te genieten? Als je niet alleen woont ga dan ook vaker wat dichter tegen elkaar aan zitten. Het is en gezellig en je verwarmt elkaar ook nog lekker.

 

Sandra Doevendans

Sandra Doevendans

Als een maand oude baby kwam ik uit Sri Lanka naar Nederland door adoptie. Ik ben opgegroeid in Amstelveen, maar uiteindelijk verhuisd naar Amsterdam. Ik sta voor een samenleving waarin iedereen zijn kansen kan krijgen ongeacht leeftijd, afkomst, leeftijd, geaardheid of religie. Als alleenstaande moeder weet ik dat het socialer en eerlijk moet én kan!

Meer over Sandra Doevendans