27 oktober 2016

Duurzame donderdag: wasmaatje!

Deze week een bijdrage van marjan Leijen, Lid van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier voor de PvdA over wasmiddelen en zacht water.

Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en PWN (waterleidingbedrijf NH) werken al enige tijd samen aan zacht water. Hierdoor komt er sinds vorig jaar officieel zacht water uit de Noord-Hollandse kranen. Dat kost weliswaar maar levert ook op:

Omdat wasmiddel tegenwoordig veel meer geconcentreerd is is er minder wasmiddel nodig om net zo schoon te wassen als voorheen. Als alle Noord-Hollandse huishoudens hun wasmiddel op maat doseren, verdwijnt er jaarlijks ruim 2,5 miljoen kilo minder in het rioolwater. Dit zijn ongeveer 3 zwembaden vol wasmiddel! Het afvalwater dat door het hoogheemraadschap moet worden gezuiverd bevat dus ook minder wasmiddel waardoor minder zuurstof toegevoegd moet worden om de wasactieve stoffen af te breken en er minder slib gedroogd hoeft te worden. Al met al bespaart dat op verschillende fronten: de wasmachine gaat langer mee, er is minder wasmiddel nodig en de waterzuivering is energiezuiniger. Dat is wassen op maat. Hoe duurzaam is dat!!

Meer informatie op www.wasmaatje.nl