Het is 2018. Het is tijd voor een vrouwelijke commissaris!

12 september 2018

De PvdA Noord-Holland wil alleen het allerbeste als het gaat om de nieuwe commissaris van de koning. En als je dan kijkt naar de publiekscampagne die is geweest, dan zie je dat de Noord-Hollanders een duidelijk accent leggen. Een accent op open, integer en een mensen-mens. Eerlijk en duidelijk wint het van diplomatiek en bedachtzaam. De menselijke kant van een persoon weegt dus zwaar zonder afbreuk te doen aan de andere vaardigheden die nodig zijn om deze functie uit te oefenen. Dit accent , dit signaal willen wij graag onderstrepen.

 

Maar er was nog een signaal waar de PvdA mee aan de slag wil. Er waren namelijk ook veel mensen die op deze positie graag een vrouw zien. Wij als fractie ook. Want met 12 Provincies en 1 vrouwelijke commissaris (in Drenthe) is dat nauwelijks een afspiegeling van de maatschappij te noemen. 1 Op de 12 ofwel 8%. Bij de burgemeesters ligt dit percentage op 20%. En we leven wel in 2018. Mooi dat de profielschets genderneutraal is geformuleerd, maar 16 voorgaande commissarissen in Noord-Holland waren allemaal man. De achterstand van vrouwen is nog lang niet ingehaald.

 

Waarom vinden wij het belangrijk dat er een vrouw op deze positie komt? Rina van Rooij: ‘omdat een betere verhouding in deze functie zorgt voor een betere dynamiek en dat komt ten goede aan de kwaliteit van de democratie. De specifieke kwaliteiten van mannen en vrouwen zijn derhalve complementair. Het is daarom goed voor Nederland als er een betere verhouding man/vrouw komt in deze beroepsgroep en dat is ook goed voor Noord-Holland. Daarbij zou het in het kader van 100 jaar vrouwenkiesrecht in 2019 een krachtig signaal zijn’.