Door Sandra Doevendans op 3 maart 2016

Het is weer tijd voor ‘Duurzame Donderdag’.

Wat is duurzaamheid eigenlijk en waarom heeft iedereen het er steeds over? Normaal krijg je een heel verhaal over de toekomst van onze planeet, kinderen en kleinkinderen. Dat klinkt soms wat abstract, zeker als je bezig bent met je eigen dagelijkse beslommeringen. Toch kan duurzamer leven je ook iets opleveren. Meer energie besparen voel je namelijk direct in je portemonnee. Dus vandaag wat tips om energie en dus geld te besparen!

1. Let bij het kopen van nieuwe producten zoals witgoed op het energielabel van een product. Dat kan euro’s besparen op jaarbasis.

2. Was op een lagere temperatuur zoals 40 graden. Als je een dal en piek tarief hebt, probeer dan in de daluren te wassen.

3. Laat je koelkast nooit onnodig openstaan en maak je condensor aan de achterkant van je koelkast af en toe schoon. 

4. Laat eten eerst buiten de koelkast afkoelen voordat je het in de koelkast zet.

5. Zet de verwarming uit in ruimtes waar je toch niet bent.

6. Vergeet de verwarming niet lager te zetten als je weggaat. Dan hoeft de ketel niet onnodig aan te slaan.

7. Gebruik radiatorfolie en als je in staat bent om je muren en dak te isoleren doe het dan. Zo voorkom je dat er veel warmte verloren gaat. Dit geldt zeker voor de zolder.

8. Laat je apparaten niet op stand-by staan. Dit scheelt zo een paar tientjes op jaarbasis.

9. Laad je telefoon en laptops niet langer op dan nodig. Dit is niet alleen slecht voor de batterij maar ook voor je portemonnee.

10. Wees zuinig met halogeenlampen, ze verbruiken meer energie dan LED lampen en spaarlampen. Daarnaast, als je LED lampen gebruikt, heb dan even geduld. Deze moeten namelijk iets langer opstarten tot de volle sterkte.

Heb je zelf ook een tip over duurzamer leven? Mail dan naar      PVDA@Noord-Holland.nl

 

 

 

Sandra Doevendans

Sandra Doevendans

Als een maand oude baby kwam ik uit Sri Lanka naar Nederland door adoptie. Ik ben opgegroeid in Amstelveen, maar uiteindelijk verhuisd naar Amsterdam. Ik sta voor een samenleving waarin iedereen zijn kansen kan krijgen ongeacht leeftijd, afkomst, leeftijd, geaardheid of religie. Als alleenstaande moeder weet ik dat het socialer en eerlijk moet én kan!

Meer over Sandra Doevendans