Leefbaarheid voor bewoners Broekerhaven onder druk: PvdA op bezoek

11 maart 2019

De N307 is vernieuwd om een snellere verbinding te maken van de A7 naar de Houtribdijk van Enkhuizen naar Lelystad. Heel veel West-Friezen zijn blij. Ook de eigenaren van circa 45 woningen in een wijk van Bovenkarspel zijn dat maar zij ervaren, ondanks het nieuwe geluidsarme asfalt,  veel meer geluidshinder dan voorheen. De ooit geplande geluidsschermen ter hoogte van de wijk Broekerhaven zijn weggelaten door de provincie. Ook vrezen zij een forse toename van de uitstoot van fijnstof door de toename van het vrachtverkeer. Rob Kuipers van bewonersvereniging Broeker Schans: “Door deze mooie verbindingsweg is het aantal vrachtwagens verviervoudigd. Voorheen namen de vrachtwagens de noordelijk gelegen weg naar de dijk.”

Wethouder Bart Nootebos van Stede Broec snapt de commotie maar wil eerst meer gegevens. Een motie daartoe is in de gemeenteraad op 28 februari 2019 aangenomen. Alleen de VVD stemde tegen.De geluidhinder blijft in de nieuwe situatie onder de huidige wettelijke normen. Rob Kuipers: “Er is niet ter plekke gemeten. In de theoretische berekeningen is geen rekening gehouden met de verviervoudiging van het vrachtverkeer na de opening van de N307. Bovendien moeten de vrachtwagens afremmen en weer optrekken bij de rotonde. Met geraas van de motor moeten ze vervolgens een hoogteverschil van vier meter overbruggen. Dat geeft hier extra veel herrie. Verder gaan de berekeningen uit van gemiddelden, terwijl de spitsuren tussen 4.00 en 9.00 uur en vanaf 16.00 uur hoge pieken vertonen die echt niet aan de normen voldoen.” Bewoner Jurgen Boonen: “Met open raam slapen is gewoon geen optie meer als de vrachtwagens in een file op 14 m van je slaapkamer langskomen.” Rob: “Als de overlast zo groot is en de geldende wetgeving niet toereikend is, dan liggen aanvullende maatregelen voor de hand.”
De bewoners vinden de N307 prima maar vragen maatregelen om hun leefbaarheid te verbeteren: van de gemeente vragen ze een snelheidsbeperking van 80 km per uur naar 50 km per uur. Van de provincie en het Hoogheemraadschap eerst metingen van geluid en fijnstof en afhankelijk van de uitslag daarvan het aanbrengen van geluidsschermen met een natuurlijke uitstraling en begroeiing tegen fijnstof. De PvdA zal dit bepleiten in Provinciale Staten.

Annette de Vries, PvdA kandidaat voor PS N-H, lijst 3, nummer 3