Meer urgentie nodig bij beleid voor binnenduinrand NH kust

11 december 2018

Begin 2018 is door de partners die betrokken zijn bij de Noord-Hollandse kust het Toekomstperspectief Kust 2040 en de strandzonering 2025 vastgesteld. Vervolgens is een convenant voor nauwere samenwerking afgesloten. Het strand is opgedeeld in de volgende zones: natuurstrand, seizoenstrand en recreatie strand. Dit wordt begin 2019 vastgelegd in de Provinciale Ruimtelijke Verordening (PRV). Deze nauwkeurige begrenzing is een prima zaak! De PvdA vindt dat op het seizoenstrand rust en openheid moet zijn van 1 november tot 1 maart. Dat betekent in deze periode dus geen strandpaviljoens. In het voorgestelde PRV-wijziging staat echter een periode van 1 november tot 1 februari.

In het toekomstperspectief Kust 2040, het convenant, worden de duinen in onze ogen goed beschermd. In de duinen is in principe geen ruimte voor nieuwe recreatieve bebouwing. Permanente verstening en grootschalige ontwikkeling zijn uitgesloten. Over de toekomst van de binnenduinrand maakt de PvdA zich grote zorgen. Het gaat hierbij om de gebieden direct grenzend aan het duingebied aan de land-kant.

De binnenduinrand kent veel verschillen. Zo zijn er recreatieparken en horeca voorzieningen maar ook wandelgebieden en beschermde Natura 2000 gebieden. Het beleid hiervoor wordt deels bepaald door de gemeenten. Er ligt een enorme druk op de binnenduinrand. Recreatie parken met betaalbare huisjes en caravans voor mensen met weinig geld worden in snel tempo omgezet in parken met luxe vakantie huizen. Er wordt ruimte geboden voor grote evenementen en bebouwing met huizen en hotels. Gevolg is dat de Natura 2000 gebieden steeds meer onder druk komen te staan.

In het convenant is afgesproken dat gemeenten het initiatief moeten nemen om voor de verschillende regio’s (Noordkop, Noord- en Zuid-Kennemerland) te bekijken of de bestaande gemeentelijke visies voldoende richting geven voor de toekomstige ontwikkeling in de binnenduinrand. Navraag van de PvdA over de voortgang laat zien dat er nog weinig schot zit in de uitvoering van de deze afspraak. Zo wacht het ‘Ontwikkelingsperspectief Binnenduinrand voor Zuid Kennemerland’ al bijna een jaar op de bestuurlijke afronding. De gemeenten in de Noordkop en Noord-Kennemerland zijn zelfs nog niet of pas heel recent begonnen om de bestaande afspraken in deze gebieden te bekijken. Een zorgelijke situatie. Wij roepen de colleges in deze gemeenten op tot meer urgentie, iets waar de gemeenteraden in de kustgemeenten ook op kunnen aan dringen. Samen moeten we er voor zorgen dat onze unieke strand en duinenkust in de toekomst een binnenrand krijgt die de kwaliteiten van dit unieke gebied versterkt. Aan de slag!