Door op 19 maart 2012

Noordervaart terug naar de studiefase

De reconstructie van de N243 bij Stompetoren, beter bekend als de Noordervaart, gaat terug naar de studiefase. Dat heeft gedeputeerde Elisabeth Post maandag 19 maart meegedeeld aan de statencommissie Mobiliteit en Wonen naar aanleiding van een motie en statenvragen van de PvdA Noord-Holland.

De nieuwe Westfrisiaweg (N23) en de N244 zullen de belangrijkste oost-westverbindingen worden voor doorgaand verkeer in deze regio. Doorgaand verkeer kan dan van de Noordervaart worden geweerd. Een motie van de PvdA, waarin dit werd bepleit, werd in november 2011 aangehouden na een toezegging van gedeputeerde Elisabeth Post.

Op 28 februari  2012 heeft ook de gemeenteraad van Beemster een motie aangenomen, waarin wordt gevraagd de reconstructie van de Noordervaart stil te leggen totdat onderzoek naar de effecten van de aanleg van N23 en de verbeterde verbinding N244 heeft aangetoond dat deze maatregelen sociaal maatschappelijk verantwoord zijn. Ook vraagt de motie om ondertussen een 60 km regime toe te passen om de veiligheid van het verkeer en de gezondheid van de bewoners te verzekeren. Naar aanleiding van deze motie stelde de PvdA Noord-Holland vorige week schriftelijke statenvragen aan Gedeputeerde Staten.

PvdA-statenlid Mark Versteeg: “Voor de leefbaarheid en veiligheid van aanwonenden in Stompetoren is het belangrijk het doorgaand verkeer zoveel mogelijk te weren van de Noordervaart. Door de nieuwe Westfrisiaweg wordt dit mogelijk. Wij zijn dan ook erg blij met de toezegging van de gedeputeerde dat de Noordervaart teruggaat naar de studietafel, zodat de plannen kunnen worden aangepast aan de nieuwe situatie. Bij het Provinciaal Meerjarenprogramma Infrastructuur zal de gedeputeerde dit formeel voorstellen.”

Waar ben je naar op zoek?