Door op 20 oktober 2014

Onbekend en onbemind?

Een recent onderzoek van bureau Ipsos onder ruim duizend stemgerechtigden geeft aan dat de meeste burgers de Statenleden niet kennen. Ook zijn maar weinig burgers bekend met wat de provincies doen en met het feit dat er op 18 maart 2015 Provinciale Statenverkiezingen plaatsvinden. Dat is jammer voor ons als Statenleden, maar ook jammer voor de burgers van Noord-Holland. De keuzes die in Provinciale Staten gemaakt worden beïnvloeden immers echt de samenleving in de provincie. Het is misschien de tragiek van het werk van Statenleden dat hun mooiste moment vlak na hun verkiezing komt. Immers als Statenlid mag je de leden van de Eerste Kamer kiezen. Nu dat orgaan ter discussie lijkt te staan (staatscommissie), valt die glans van het Statenlidmaatschap misschien op termijn ook weg.

Slechts een op de tien ondervraagden zegt een goed beeld te hebben van de taken die een provinciaal Statenlid heeft. Nu de provinciale verkiezingen naderen is er alle reden om opnieuw te benadrukken waar de provincie over gaat.

Duurzame ruimtelijke ontwikkeling en waterbeheer. De provincie bepaalt wat er kan worden gebouwd in het buitengebied en zorgt samen met de waterschappen voor schoon drinkwater en bescherming tegen het water.

Milieu, energie en klimaat. De provincie investeert veel in duurzame energie en gaat ook over de vraag waar er wel en niet windmolens op land mogen staan.

Vitaal platteland, natuurbeheer en de ontwikkeling van natuurgebieden. Noord Holland is prachtig en rijk aan natuur. Deze natuur is voor iedere burger ook fysiek bereikbaar dankzij de provincie.

Regionale bereikbaarheid. Waar rijdt de bus wel, en waar helaas soms niet; het is allemaal het gevolg van provinciaal beleid.

De regionale economie. Veel mensen in Noord Holland zitten zonder werk. De provincie werkt hier hard aan, door bedrijven aan te trekken, maar ook door stage- en leerwerkplekken te creeren.

Culturele infrastructuur. Denk hierbij aan het Huis van Hilde over ons eigen archeologisch verleden.

Kwaliteit van het openbaar bestuur. Mede dankzij de provincie komen er sterkere gemeentes in Noord Holland, o.a.in het Gooi (Muiden, Naarden, Bussum) en in het midden van onze provincie (Alkmaar, Schermer, Graft-De Rijp).

Als u dat nu allemaal leest, zou u dan eigenlijk die mensen die daar over beslissen niet gewoon willen kennen? Ik zou zeggen zoek ons eens op, fysiek of op internet. Wij zijn er immers voor u.

Waar ben je naar op zoek?