Door op 15 oktober 2013

Verslag bezoek rioolwaterzuiveringsinstallatie Heiloo

Op bezoek bij de Rioolwaterzuiveringsinstallatie van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in Heiloo.

Hoogheemraad Hans van Os heette ons welkom met een enthousiast verhaal over duurzaamheid in het waterbeheer. Hij was blij met de aandacht van de PvdA hiervoor.

Landelijk heeft de Unie van Waterschappen een klimaatakkoord met het Rijk gesloten, maar de uitvoering ligt natuurlijk bij de verschillende waterschappen. HHNK gaat zelf voor 30% energiebesparing in de periode 2005-2020. Daarnaast wil HHNK door eigen duurzame energieproductie in 2020 voor 40% zelfvoorzienend zijn.

Essentieel is natuurlijk dat het gezuiverde afvalwater aan de strenge milieueisen voldoet voor het geloosd kan worden op het Noordhollands Kanaal. Dat is nu het geval!

Ineke Routers en George Zoutberg gaan wat dieper in op de problemen, die op kunnen treden bij de uitvoering van de zuivering in de RWZI. Een van de problemen in het ongezuiverde rioolwater zijn alle zaken die daar niet in thuis horen: resten medicijnen, kunsttof afvaldoekjes, olie en vetten. Veel voorlichting, o.a. op scholen moet helpen om dit onder de aandacht te brengen. Op den duur zou in elk toilet misschien een koolfilter moeten zitten om medicijnresten tegen te houden: echt zuiveren bij de bron! Ook de producenten kunnen hierin veel betekenen door ervoor te zorgen dat hun producten afbreekbaar zijn: dit is nu zeker niet het geval bij cosmeticaproducten waar nano-deeltjes plastic in verwerkt zijn.

Wat zijn de mogelijkheden voor duurzame energieproductie? Een energiefabriek:

–       Na een lange weg door de RWZI komt uit de vergister biogas vrij:  warmte en elektriciteit

–       Gebruik van ontwaterd slib in de slibverbranding van HVC (huisvuilcentrale), waardoor weer energie wordt opgewekt.

Op termijn is er in de wereld een tekort aan fosfaat te verwachten. Reden om te proberen dit terug te winnen uit het afvalwater: Interessant is de uitleg over struviet: Eén van de manieren om het afvalwater te defosfateren is door het fosfaat met magnesium en stikstof te laten neerslaan als struviet (MgNH4PO4, oftewel Magnesium-Ammonium-Phosphate). Daarvoor dient magnesiumzout te worden toegevoegd. Struviet kan worden gebruikt om meststof te maken.

En voor de eigen werknemers geldt: Groen – gewoon doen ; op het werk en thuis.

Na al deze interessante verhalen krijgen we ook te zien hoe het allemaal werkt.

Met dank aan het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, en de opsteller van dit verslag, Tineke Molenaar.