Door op 24 juni 2013

PvdA Noord-Holland behoudt 1,2 miljoen per jaar voor vervanging Fast Flying Ferry

De PvdA Noord-Holland heeft vandaag tijdens de Provinciale Statenvergadering 1,2 miljoen per jaar behouden voor vervanging van de Fast Flying Ferry (FFF). De ferry stopt per 1 januari 2014, ondanks reddingspogingen van de PvdA. Statenlid Naima Ajouaau: “Met pijn in het hart geven we de Fast Flying Ferry op. Hoewel uit eigen onderzoek blijkt dat de ferry gered had kunnen worden, ontbreekt een meerderheid binnen de Staten. Daarom komt er nu een breder onderzoek naar ‘OV over water’. De PvdA is blij dat we in ieder geval de 1,2 miljoen per jaar hebben kunnen behouden, zodat het onderzoek ook daadwerkelijk tot een nieuwe, rendabele OV-verbinding tussen Velsen en Amsterdam kan leiden.”

De afgelopen weken heeft de PvdA actief geprobeerd om de FFF in de vaart te houden, mede naar aanleiding van alle maatschappelijke ophef die ontstond naar aanleiding van het besluit van Gedeputeerde Staten om te stoppen met de FFF. De PvdA heeft GS in maart gevraagd om de beslissing tot 1 juni aan te houden in afwachting van eventuele nieuwe feiten die tot behoud van de FFF zouden kunnen leiden. In mei berichtte GS aan de Staten dat er geen nieuwe feiten op tafel waren gekomen. Nieuwe feiten waren er echter wel degelijk. Zo gaf de gemeente Velsen in mei al aan 300.000 euro voor de duur van 2 jaar op tafel te willen leggen als bijdrage in de exploitatiekosten. Ook liet Connexxion meerdere malen weten door te willen gaan met de FFF en kwam aan het licht dat het huidige contract met Connexxion een verlengingsoptie van een jaar bevat.

Ajouaau: “Deze nieuwe feiten vonden echter geen weerklank. Wij hebben het gevoel dat de wil om de ferry te behouden al vanaf het begin ontbrak. Een onderzoek naar OV over water bleek na moeizame onderhandelingen de enige mogelijkheid om de reizigers tussen Velsen en Amsterdam een perspectief te bieden.” De PvdA gaat zich de komende maanden samen met anderen inzetten om reizigers na 1 januari 2014 een goed alternatief te kunnen bieden voor de FFF.   

Inbreng FFF M&W 13 juni 2013