Door op 27 september 2012

PvdA overwegend positief over plannen Bloemendalerpolder

Op maandag 24 september stond de Samenwerkings- en Uitvoeringsovereenomst en het Ruimtelijk Kader Bloemendalerpolder op de agenda tijdens de Provinciale Statenvergadering. De PvdA Noord-Holland is over het algemeen tevreden met de ontwikkeling van het plan Bloemendalerpolder. Met de bouw van maximaal 2750 nieuwbouwwoningen draagt het plan bij aan de groeiende woningbehoefte in onze provincie.

De plannen zijn de afgelopen maanden op een aantal punten verbeterd. In eerdere versies van de plannen werd bijvoorbeeld slechts 10% van de nieuwbouwwoningen in de Bloemendalerpolder ‘sociaal bereikbaar’. Bovendien betekende ‘sociaal bereikbaar’ in het plan woningen tot 265.000 euro. De PvdA Noord-Holland is van mening dat woningen die 265.000 euro kosten voor heel veel mensen juist sociaal onbereikbaar zijn.

Mede dankzij de PvdA is het nu de intentie om het percentage 10% ‘sociaal bereikbare’ woningen als een minimum te beschouwen en een eventuele toename van dit percentage van de marktvraag af te laten hangen. Ook is afgesproken dat minimaal 50% van de 10% (118-138 woningen) niet meer dan 195.000 euro mogen kosten. Minimaal 25% van de 10% (59-69 woningen) mag tussen de 195.000 en 215.000 euro kosten.

PvdA-Statenlid en woordvoerder Ruimte & Milieu Gohdar Massom wees Gedeputeerde Staten tijdens de vergadering nog op een aantal aandachtspunten. Het plan Bloemendalerpolder gaat uit van de regionale woningbouwbehoefte, maar levert nog geen bijdrage aan een integrale aanpak van woningbouwknelpunten in Weesp. Door betere verspreiding van sociale woningbouw tussen Weesp en de Bloemendalerpolder zou voor Weesp een unieke kans kunnen ontstaan om de kwaliteit van de woonomgeving in Weesp te verbeteren. Massom vroeg Gedeputeerde Staten daarom om deze mogelijkheid bij de verdere realisatie van het plan nogmaals onder de aandacht te brengen van de gemeente Weesp en de woningstichtingen aldaar. Daarnaast wees Massom ook op de mogelijkheid dat uitbreiding van Schiphol in de toekomst zou kunnen leiden tot onacceptabele geluidsoverlast in de Bloemendalerpolder en verzocht Gedeputeerde Staten de ontwikkelingen goed in de gaten te houden.