10 februari 2014

PvdA stelt vragen over bouw de Ambtenaar

Naar aanleiding van recente berichtgeving rond de mega-windmolen de Ambtenaar bij Medemblik heeft de PvdA Noord-Holland vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten. De PvdA wil onder andere weten welke rol de provincie speelde bij het goedkeuren van de molen, terwijl deze eigenlijk niet in het bestemmingsplan paste. PvdA-Statenlid Nico Papineau Salm: “De molen is destijds goedgekeurd door hem de ‘status’ te geven van een lijnopstelling. De PvdA wil van GS weten hoe dit kan en waarom de provincie niet heeft ingegrepen toen het om een solitaire molen bleek te gaan.”

In het Volkskrant-artikel van 8 februari, getiteld ‘De grote jongen die niet gebouwd had mogen worden’, wordt de geschiedenis met betrekking tot de realisatie van de Ambtenaar in de Wieringermeer gereconstrueerd. In het artikel wordt onder andere voormalig wethouder Kees List van Wieringermeer aangehaald en die zegt dat de molen ‘eigenlijk niet gebouwd had mogen worden’ omdat hij niet in het bestemmingsplan paste. Volgens de heer List is er een truc toegepast door de alleenstaande windmolen te behandelen alsof het een grootschalig windpark was.

Op dit moment is het windplan Wieringermeer in procedure. Dit windplan voorziet in de plaatsing van grote windmolens in het gebied – en wordt geleid door dezelfde projectleider die ook de Ambtenaar realiseerde. Papineau Salm: “De PvdA wil weten of er bij dit windplan opnieuw de kans bestaat dat deze truc wordt toegepast. Zo ja, dan moet de provincie snel actie ondernemen om dit te voorkomen.”

Schiftelijke vragen windmolen de Ambtenaar

Waar ben je naar op zoek?