Door op 22 mei 2012

PvdA voor behoud bomen Schipholweg

De PvdA Haarlemmermeer en de PvdA Statenfractie Noord-Holland dringen aan op behoud van de bomen langs de Schipholweg (N232). Ze steunen de bezwaren van de dorpsraad Badhoevedorp, die vreest dat de provincie Noord-Holland de bomen wil kappen.

Afgelopen week heeft de dorpsraad Badhoevedorp zich ernstige zorgen gemaakt omtrent de geplande bomenkap aan de Schipholweg. Statenlid Gohdar Massom en fractielid Bert den Elzen hebben hiervoor direct aandacht gevraagd bij de provincie en bij de gemeente Haarlemmermeer. Daarnaast hebben zij zaterdag 12 mei een werkbezoek gebracht aan de Groengroep van de dorpsraad Badhoevedorp.

Tijdens dit werkbezoek viel het Massom en Den Elzen op dat veel bomen aan de Schipholweg een rode stip hebben. De populieren, elzen, essen en berken zijn gemerkt waardoor snel duidelijk is welke bomen gekapt gaan te worden. Bij het merken van de bomen lijkt sprake te zijn van willekeur. Zo is er bijvoorbeeld geen onderscheid gemaakt tussen oude of jonge bomen. Ook viel het Massom en Den Elzen op dat de bomen prachtig aan het uitlopen zijn en er veel jong blad aan de takken zit. De toegangsweg naar Badhoevedorp lijkt hiermee op een groene allee.

Den Elzen en Massom worden tijdens dit bezoek vergezeld door Groengroep-lid Wijnand Uitman. “Wij als Groengroep begrijpen absoluut niet waarom zoveel op het oog gezonde bomen moeten verdwijnen. Ook is enig inspectierapport ons onbekend”, aldus Uitman. Volgens Uitman worden er iedere keer weer andere argumenten aangehaald om de kap door te zetten, zoals veiligheid of levensverwachting. De dorpsraad snapt het allemaal niet meer. Uitman: “Bermonderhoud?, Het is gewoon ordinaire bomenkap.”

Na de omlegging van de A9 is afgesproken dat de Schipholweg wordt afgewaardeerd. Momenteel wordt gesproken over een 30Km weg die de entree van het dorp moet vormen. Een groene entree welteverstaan, die onderdeel uitmaakt van de groene as en onderdeel zal vormen van de ecologische hoofdstructuur. Massom en Den Elzen vinden het dan ook een vreemde zaak dat nu al die bomen verdwijnen en er straks een kale berm overblijft. Dit terwijl het eindbeeld in de vele plannen en tekeningen zeer groen is ingekleurd.

Massom heeft over deze kwestie vragen gesteld aan gedeputeerden Post en Bond, terwijl den Elzen wethouder Bezuijen van Verkeer en Vervoer heeft aangesproken op de voorgenomen bomenkap. Massom: “Van de gedeputeerden begrijp ik dat ze de komende tijd met de dorpsraad en omwonenden in gesprek gaan. Ik ben benieuwd wat dat gaat opleveren.” Den Elzen: “Ik heb inmiddels begrepen dat de gemeente druk op de provincie uitoefent om eerst met de gemeente te overleggen over de toekomst van de Schipholweg voordat ze zo rigoureus aan de kap gaan beginnen.”