Door op 25 oktober 2013

PvdA wil dat provincie beloftes OV-dienstregeling nakomt

De provincie Noord-Holland moet zich houden aan de OV-visie 2020, en moet er dus voor zorgen dat stads- en dorpskernen van 3000 inwoners of meer zeven dagen per week, van 7 uur ’s ochtends tot 24 uur ’s avonds bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. Dat vindt de PvdA Noord-Holland, die hierover vandaag vragen stelde aan het college van Gedeputeerde Staten. PvdA Statenlid Mark Versteeg: “Het is van groot sociaal, zakelijk en maatschappelijk belang dat kernen in Noord-Holland goed bereikbaar zijn met het OV. Nu is dat lang niet altijd het geval. De PvdA vindt het hoog tijd dat de provincie actie onderneemt.”

In de Noord-Hollandse OV-visie 2020, vastgesteld door Provinciale Staten op 6 februari 2012, wordt een belangrijk speerpunt benoemd met betrekking tot de dienstregeling van zogenoemde stroomlijnen: ‘Op een deel van onze buslijnen is al jaren sprake van een bestendige, grote vraag. Deze dikke stromen, noemen we stroomlijnen. Deze lijnen verbinden alle kernen van meer dan 3000 inwoners 7 dagen per week, van 7 tot 24 uur.’

De PvdA constateert echter dat de huidige dienstregeling niet conform de in de OV-visie vastgestelde richtlijn is ingericht. Versteeg: “Er zijn verschillende kernen in de provincie Noord-Holland met 3000 inwoners of meer die niet zeven dagen per week van 7 tot 24 uur bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. Een voorbeeld hiervan is de kern Breezand in de gemeente Hollands Kroon. Breezand heeft momenteel 3740 inwoners, maar is desondanks na 18:18 uur niet meer bereikbaar met het OV.”

In december 2013 wordt het Vervoersplan 2014 vastgesteld, de jaarlijkse basis voor de uiteindelijke dienstregelingen. Hier ligt wat de PvdA betreft een mogelijkheid om de dienstregelingen aan te passen en de beloftes uit de OV-visie waar te maken. De PvdA wil daarom van Gedeputeerde Staten weten of zij kernen van 3000 inwoners of meer dagelijks van 7 tot 24 uur van openbaar vervoer gaat voorzien. Belofte maakt schuld!