Reactie PvdA NH op conceptvisie Fiets

23 mei 2018

De Conceptvisie Fiets van de provincie Noord-Holland is een feit. En er zijn voor de PvdA belangrijke thema’s opgeschreven. De provincie gaat werken aan een goede en veilige fietsinfrastructuur voor iedereen, met de fiets als volwaardig vervoermiddel. De doorstroming voor fietsers wordt bevorderd, bijvoorbeeld door betere detectie in fietswegen, zodat fietsers niet meer op het knopje hoeven te drukken om groen licht te krijgen. En daarnaast komt er ook goed kaart- en informatiemateriaal, zowel op papier als digitaal. En er gaat ingezet worden op voldoende fietsverbindingen nabij OV knooppunten. Kortom fietsen aantrekkelijker maken, veiligheid en doorstroming vergroten. Punten waar de PvdA, met woordvoerster Marieke van Duijn, hard voor heeft gestreden.

Maar dit proces van visievorming heeft lang geduurd. De PvdA vindt het heel erg belangrijk dat er nu prioriteit aan uitvoering gegeven gaat worden. We willen immers dat knelpunten op fietspaden en ontbrekende schakels in het netwerk snel worden aangepakt en dat we ook spoedig gebruik kunnen maken van de Doorfietsroute tussen Haarlem en Amsterdam. En ook ver daarbuiten! Want fietsers mogen geen beperkingen ervaren als zij over gemeente- of provinciegrenzen heen fietsen. In de drukte van de Randstedelijke mobiliteit zou het dan ook een uitkomst zijn als alle betrokken overheden en andere organisaties goed samen zouden werken aan een veilig en betrouwbaar fietsnetwerk.

 

F-net

De PvdA heeft bij de provincie gepleit voor realisatie van het F-net. Het F-net is kwalitatief goed, er is samenhang en verbinding met goede & grensoverschrijdende aansluitingen. Het F-net is een unieke samenwerking tussen alle betrokken stakeholders in de randstad. Het F-net is ook herkenbaar, met betrouwbare route informatie en goede doorstroming, zodat u op tijd uw bestemming kan bereiken. Het F-net is vergelijkbaar met het R-net (OV), maar dan voor diegenen die voor de rustige fiets kiezen, in de Randstedelijke verkeersdrukte.

PvdA wil inzet duurzame innovaties voor meer veiligheid. Op initiatief van de PvdA NH zijn de laatste tijd wat informatiebijeenkomsten georganiseerd, om de discussies en debatten wat te kunnen verdiepen. Hierbij is o.a. gesproken over het vergroten van de verkeersveiligheid door de inzet van lichtreflecterend asfalt, CO2-absorberend asfalt en LED verlichting. Dit alles met kostenbesparende perspectieven en voor wat betreft veiligheid en duurzaamheid ook goede resultaten. Andere innovaties waarover gesproken is, vallen onder het thema smartmobility: als het gaat om technologie is er van alles mogelijk, zolang je maar de keuze maakt aan welke mobiliteitsvormen je voorrang wil verlenen. Namens de PvdA: ruim baan voor duurzame mobiliteit!