Door op 28 oktober 2013

Staatsbosbeheer: te weinig geld beschikbaar voor beheer Venneperhout

Staatsbosbeheer zegt niet voldoende financiële middelen te hebben om het recreatiegebied Venneperhout goed te beheren en wil binnenkort hierover in gesprek gaan met de gemeente Haarlemmermeer. Dat schrijft Staatsbosbeheer in antwoord op de vragen van PvdA Statenlid Gohdar Massom over de verloedering van en vandalisme in het recreatiegebied Venneperhout, ten zuiden van de Haarlemmermeer.

Eerder deze maand vroeg Massom aandacht voor verloedering van de Venneperhout. Staatsbosbeheer antwoordde bekend te zijn met de problemen in het gebied, waaronder vandalisme, het overtreden van de zonering waar honden los mogen lopen en rondslingerend zwerfafval. Ook is er schade geconstateerd aan de in het gebied aanwezige bomen. Daarnaast zijn er in het nabije verleden meerdere malen kostbare recreatieve voorzieningen zoals banken, picknickplaatsen en informatieborden vervangen, nadat deze waren vernield, in brand gestoken of beklad.

Een lokale aannemer voert nu elke twee weken beperkte beheertaken uit zoals maaibeheer. Maar volgens Staatsbosbeheer is dat onvoldoende. Er is dagelijks toezicht, handhaving en opruimen nodig. De organisatie zegt echter door de Rijksbezuinigingen over onvoldoende financiële middelen te beschikken om de beheertaken goed te kunnen uitoefenen.

Staatbosbeheer gaat het gesprek aan met de gemeente Haarlemmermeer om gezamenlijk naar een oplossing te zoeken. Ook de provincie Noord-Holland wil in gesprek gaan met het Staatsbosbeheer.