(Weer een) familiecamping die moet wijken?

31 mei 2022

Camping De Donkere Duinen in Den Helder is verkocht. De campingbaas vindt het mooi geweest, wil andere dingen gaan doen en heeft de camping van de hand gedaan aan een projectontwikkelaar die er 35 luxe vakantiewoningen wil neerzetten.

Deze projectontwikkelaar heeft zo zijn eigen ideeën over hoe je om zou moeten gaan met een stukje oase midden in de natuur. En dat lijkt niet de kant op te gaan van ‘zo min mogelijk gebruikersdruk’. Nee, de projectontwikkelaar constateert dat “Den Helder nog niet ten prooi is gevallen aan het massatoerisme, terwijl er wel veel mogelijk is op het gebied van recreatie”. Ontwikkelen dus, en wel snel een beetje want de enige weg naar vakantievreugd is die van het massatoerisme.

Hiermee verdwijnt met De Donkere Duinen wederom een camping die voor grote groepen minder draagkrachtige- of gewoon naar rust en eenvoud zoekende toeristen (financieel) bereikbaar is. De camping wordt door de projectontwikkelaar als een pareltje midden in de natuur bestempeld waarmee hij “hele mooie dingen wil doen”. Het artikel in de Helderse Courant van 25 mei jl. vermeldt bovendien dat het plan de steun van de Provincie Noord-Holland heeft.

Maar hóe dan?

We moeten – ook in onze provincie – stikstof terugdringen en we hebben uitgesproken dat er niet (of niet meer) pal naast NNN gebied mag of moet worden ontwikkeld. Er zijn bufferzones nodig tussen bebouwd of bewoond gebied en de natuur, maar deze camping – straks met zijn 35 woningen – ligt op slechts luttele meters van NNN-gebied (Natuurnetwerk Nederland) verwijderd.

De provincie draagt uit dat we een breed recreatie aanbod moeten hebben en houden in Noord Holland, ook met voorzieningen voor de toerist met de smalle(re) beurs.

Noord Holland stimuleert vervoer per fiets en openbaar vervoer, ook naar vakantie-bestemmingen maar het is nogal onwaarschijnlijk dat men met de fiets naar de luxe vakantiewoningen zal komen.

Er is een Kustpact waarin balans tussen recreatieve bebouwing en natuur, stilte en open landschap zijn afgesproken; dus niet overal dezelfde eentonige parken met (luxe) vakantiehuizen.

Tot zover een aantal beleidsuitgangspunten. Politiek-maatschappelijk is er daarnaast ook nog wel iets van te zeggen.

Een weekje kamperen (als gezin van 4) kost op de huidige camping De Donkere Duinen een paar honderd euro: tent opzetten, húp kids, naar het strand, da’s 10 minuten lopen, door het bos.

Voor de luxe vakantiewoning ga je in het hoogseizoen waarschijnlijk zo’n 1500 euro per week neertellen. Voor de happy few, dus…

Terwijl hordes woningzoekenden in Noord Holland zich nog geen studiootje van 50 m2 kunnen veroorloven (zelfs niet kunnen vinden) gaan dit soort ’tweede huizen voor zomer én winter’ de beschikbare stikstofruimte opeten. Daarnaast is de huidige camping nu van april tot en met augustus open, maar zullen de luxe vakantiewoningen zeer aannemelijk het hele jaar beschikbaar zijn, hetgeen het jaar rond toeristenstromen zal geven.

De gedeputeerde die in Noord Holland over toerisme en recreatie gaat heeft onlangs in de Staten  toegezegd dat zij met gemeenten in gesprek zal gaan over deze onwenselijke trend.

Daar zijn we blij mee. Sla als provincie en Noord Hollandse gemeenten, dus óók Den Helder, de handen ineen en keer dit tij!

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/DMF20220525_83582352/camping-de-donkere-duinen-verdwijnt-luxe-vakantievilla-s-in-plaats-van-campers-caravans-en-tenten?utm_source=whatsapp&utm_medium=referral&utm_campaign=whatsapp