Door op 24 oktober 2013

Zorgen PvdA over luchtkwaliteit boven ring A10 West

De luchtkwaliteit boven de Amsterdamse ring A10 West is sinds de snelheidsverhoging vorig jaar, van 80 km/u naar 100 km/u, mogelijk nog meer verslechterd dan oorspronkelijk was berekend. Een recent onderzoek bij de A13 bevestigde een aanzienlijke toename van schadelijke stoffen. De PvdA Noord-Holland wil nu van Gedeputeerde Staten weten of hetzelfde geldt voor de ring A10 West.

De Dienst Centraal Milieubeheer Rijnmond (DCMR) publiceerde onlangs een onderzoek naar de effecten van dezelfde snelheidsverhoging op de ring A13 bij Overschie. Uit dit onderzoek blijkt dat de uitstoot van schadelijke stoffen sinds juli vorig jaar 2,5 keer zoveel is gestegen als was voorzien in de oorspronkelijke berekeningen. De PvdA Noord-Holland maakt zich zorgen over de nieuwe feiten en vraagt het provinciebestuur om opheldering.

Vorig jaar juli verhoogde minister Schultz de maximumsnelheid op drie trajecten in de Randstad van 80 naar 100 km/u. Tot die trajecten behoorden de Rotterdamse ring A13 bij Overschie en de Amsterdamse ring A10 West tussen knooppunt Nieuwe Meer en de Coentunnel. Minister Schultz zei destijds dat de maximumsnelheid omhoog kon zonder dat de luchtkwaliteit er noemenswaardig op achteruit zou gaan. De Europese normen waar Amsterdam in 2015 aan moet voldoen zouden ook niet in gevaar komen.

PvdA-Statenlid Gohdar Massom: “De resultaten uit Rotterdam doen vermoeden dat het met de luchtkwaliteit boven de A10 West niet zo rooskleurig gesteld is als de minister ons vorig jaar wilde doen geloven. Daarom wil de PvdA dat Gedeputeerde Staten, waar mogelijk samen met de gemeente Amsterdam, uitzoekt of de uitstoot hier ook hoger is dan berekend. Mocht dit zo zijn dan moet de minister hier op aangesproken worden.”