Plek 14

Roy Fillekes

Roy Fillekes

Over Roy Fillekes

Wie is Roy?

Hallo! Ik ben Roy Fillekes, 26 jaar en een geboren en getogen Haarlemmer. Waar mijn politieke voetafdruk nog niet heel groot is, heb ik wel al op verschillende werkvloeren gestaan. Zo heb ik als kind een krantenwijk gehad, en heb ik in het verleden gewerkt in een fabriek waar men houten pallets maakt. Nu sta ik bij dag en dauw op om echte Vlaamse frieten te bakken in het Centrum van Haarlem. Dit doe ik nu al meerdere jaren met veel plezier.

Jullie zijn waarschijnlijk ook dolsbenieuwd naar wat ik voor mijn plezier doe. Nou, daar ga ik dan maar, naast mijn werk vind ik het leuk om thuis in de keuken te staan, kokkerellen en pruttellen dat ligt mij wel. Zo ben ik ook graag in de tuin waar ik een stekkie heb staan met verschillende kruiden, wat ik zowel gebruik in het koken, als in het maken van mijn eigen honingdrank.

Dan volgt vaak de vraag waarom ik de politiek in ben gaan, dat is heel simpel. Omdat ik zelf nooit een rooskleurig leventje heb geleid en andere dit wil besparen. Na de middelbare school ben ik gelijk gaan werken om mijn moeder te helpen de rekeningen te betalen, zij is chronisch ziek en moest toen leven van de bijstand. Maar door de kostendelersnorm, werd op mijn 21e verjaardag ons inkomen gehalveerd. Hiernaast moesten we een doolhof van subsidies, toeslagen en bijstand bewandelen. een te ingewikkeld systeem om zonder enige kennis uit te spitten. Daarom kon ik niet anders en moest ik aan het werk. Na jaren te worstelen hiermee, was voor mij de maat
vol en besloot ik zelf aan te kloppen om dit aan te pakken.

Waar wil Roy voor vechten?

Net zoals veel anderen, schrok ik me rot toen ik de gasrekening zag in December, ik moest bijna het dubbelen betalen van vorig jaar, terwijl wij de helft minder hadden verbruikt. Voor velen is dit onmogelijk om op te hoesten. Veel mensen hoor je mooi zeggen, trek een trui aan en zet je verwarming lager. Top idee! Dat hadden we met z’n allen nog niet bedacht, en wie betaald die trui? Die is ook niet gratis! En hoe zit het met de bedrijven die hun ovens uit moeten zetten, of productielijnen moeten stil gooien om te kunnen overleven. Daarom wil ik keihard vechten om de energieprijzen omlaag te brengen en ons eigen provinciale energiebedrijf op te zetten, want terwijl wij met z’n
allen in de kou zitten te vernikkelen, maken de grote bedrijven torenhoge winsten, de enige die beter worden onder ons systeem zijn de directeuren. Winst maken op energie, iets wat je nodig hebt om te overleven, moet stoppen!

Na dit hele lange verhaal ga ik nu iets zeggen waar ik mij hierboven niet aan heb gehouden! De politiek moet stoppen met het eeuwige geouwehoer van hoe alles beter moet. Het gelul en gekibbel is leuk en aardig maar niemand heeft er iets aan, brood kan je namelijk niet kopen van gezeik. Ook weten de meeste mensen niet waar de politiek over gaat, al die dure en sjieke woorden om jezelf belangrijker voor te doen. De politiek moet weer aansluiten op het leven van de gewone mens, in plaats van alleen maar de rijkelui. Die grote lappen tekst begrijpt niemand! Het moet kort maar krachtig kunnen.