Plek 12

Winnie Terra

Winnie Terra

Over Winnie Terra

[email protected]

Wie is Winnie?

Reeds in mijn tienerjaren besloot ik met mijn leven iets te willen doen dat een positieve bijdrage aan mensen zou leveren. Ik ben deze zoektocht na mijn studie kunst en cultuurbeleid gestart in de kunst-en cultuursector, omdat kunst en cultuur mensen de mogelijkheid geeft om te reflecteren op zichzelf waardoor ze kunnen groeien. Doordat ik het bereik van mijn inzet te marginaal vond en ik tijdens mijn eerste studie in aanraking kwam met sociologie en recht, ben ik hierna Sociologie gaan studeren. Gedurende deze studie ben ik mijn inzet langzaam gaan verschuiven naar het welzijnsdomein en het politieke domein. Zeven jaar geleden kwam ik, na alles te hebben overziend, tot het inzicht dat uiteindelijk het recht het enige middel is dat mensen fundamenteel kan beschermen indien er iets in hun leven gebeurd dat alles op losse schroeven doet komen te staan. Vijf jaar geleden ben ik dan ook gestart met de studie rechtsgeleerdheid die ik dit jaar afrond. Mijn inzet bij de Vrouwenrechtswinkel in Amsterdam is mijn eerste stap in het praktisch uitvoeren van mijn ambitie: vrouwen helpen die in de problemen zitten. Waarbij ik overigens de aantekening wil maken dat ook mannen in de problemen kunnen komen, maar mijn voorkeur gaat op dit moment uit naar vrouwen omdat deze groep in het algemeen op allerlei niveaus een achterstand hebben ten opzichte van mannen. Ik ben een Fries die sinds mijn 21ste in Amsterdam woont. 

Ik geniet van veel dingen, omdat ik mijzelf heb aangeleerd zelfs in het grootste verdriet iets positiefs en schoons te zien. Maar, als het louter om de definitie ‘genieten’ gaat dan geniet ik enorm van toneel en film, eten met vrienden, een spontane ontmoeting met vreemden, mensen die met hun dagelijkse activiteiten bezig zijn, maar ook van Bikram Yoga. Iets dat velen niet trekken vanwege de hitte, het zweten en de lengte van de les, maar ik kan het echt iedereen aanraden! Ik ben totaal niet verlicht, maar deze yoga heeft mij zelfs van mijn chronische rugpijn afgeholpen.

Waar gaat Winnie voor strijden?

Ik ben zo rond mijn 25ste lid geworden van de PvdA en ben rond mijn 27ste politiek actief geworden. Door mijn betrokkenheid bij een partijbrede beweging kwam ik erachter dat de enige manier om iets concreets bij te dragen via de politiek zelf is. Mijn eerste ervaring was aldus als deelraadslid in stadsdeelcentrum van de gemeente Amsterdam. Op dit moment ben ik sindskort voorzitter van de onderafdeling PvdA Amsterdam Noord. De belangrijkste reden om actief te worden is de ongelijkheid tussen mensen en groepen. Deze ongelijkheid werkt in alles door zoals in werk, persoonlijke ontwikkeling, woonsituatie, onderwijs, inkomen enzovoorts. Het is aan deze ongelijkheid waarin ik een bijdrage wil leveren die ertoe moet leiden dat dit op een positieve manier wordt bijgestuurd.

Mocht ik, ondanks mijn plaats, in de Staten worden gekozen dan wil ik mij in ieder geval inzetten voor het voorkomen van ‘vervoersarmoede’. Hieronder verstaat de PvdA dat vervoersmogelijkheden niet voor iedereen meer vanzelfsprekend is. Het gaat dan bijvoorbeeld over werk of deelnemen aan het sociale verkeer en maatschappelijke activiteiten. Een andere passie van mij is cultuur en erfgoed. Niet iedereen is er nog van overtuigd, maar cultuur en sport hebben voor iedereen een positieve impact. Ook al is niet iedereen ervan overtuigd, na het sporten voelt iedereen zich over het algemeen gelukkiger door de fysieke inspanning en het al dan niet samen met anderen de sport uit te oefenen. Hetzelfde geldt voor cultuur. Iets zien, horen, voelen, of lezen zorgt ervoor dat je als persoon groeit waardoor ieder persoonlijk probleem tijdelijk iets lichter wordt en oplossingen voor de problemen dichterbij komen. Hoe moeilijk en zwaar de problemen vaak ook zijn.