Door op 20 oktober 2014

PvdA wil opheldering over veiligheid Petten

De PvdA Noord-Holland heeft vandaag samen met de Partij voor de Dieren en GroenLinks vragen gesteld over de veiligheidssituatie bij NRG, de exploitant van de kernreactor in Petten. Op 18 oktober jongstleden verscheen op de website van het programma Brandpunt Reporter het verontrustende bericht dat er met de veiligheidscultuur bij NRG het nodige aan de hand is.

Brandpunt Reporter concludeert dit op basis van 700 documenten over de kernreactor die het in handen kreeg, van vertrouwelijke brieven aan ministers tot en met rapporten van experts. De PvdA, PvdD en GroenLinks willen zo snel mogelijk opheldering van het College over de zaken die uit deze documenten naar voren komen.

Vorig jaar oktober werd de kernreactor in Petten een tijdje stilgelegd, volgens NRG destijds vanwege onderhoudswerkzaamheden zodat ´de betrouwbaarheid van de levering gewaarborgd kon worden´. Uit de nu openbaar geworden documenten blijkt echter dat de werkelijke reden ´onvoldoende veiligheidsbewustzijn bij werknemers´ was. De drie partijen willen onder andere weten of de provincie op de hoogte is gesteld van de werkelijke reden van de tijdelijke sluiting. Ook willen de partijen van het College weten of zij door het ministerie eerder op de hoogte is gesteld van de falende veiligheidscultuur bij NRG, waardoor een reeks ernstige incidenten kon plaatsvinden.

In 2013 besloten het Rijk en de provincie Noord-Holland om ieder 40 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de ontwikkeling van de Pallas reactor, die vanaf 2023 de huidige verouderde Hoge Flux Reactor (HFR) moet gaan vervangen. De ontwikkeling van deze reactor bevindt zich momenteel in de voorbereidende fase.

Bekijk hier de schriftelijke vragen: