PvdA NH vraagt om actie tegen stankoverlast Muiderberg

31 januari 2018

PvdA Noord-Holland Statenlid Lars Voskuil heeft gisteren schiftelijke vragen ingediend bij Gedeputeerde Staten over de stankoverlast afkomstig van composteringsbedrijf Den Ouden in Muiderberg. De stankoverlast van het bedrijf is voor de inwoners van het dorp een permanente bron van ergernis en onvrede.

Composteringsbedrijf Den Ouden (voorheen Fokker Groenrecycling) is aan de rand van Muiderberg gevestigd, op circa 300m van de dichtstbijzijnde bebouwing. Het bedrijf veroorzaakt al vele jaren en in toenemende mate stankoverlast in het dorp. In 2017 is een revisie-vergunning afgegeven waarbij onder andere de capaciteit van het bedrijf verdubbeld is.

De dorpsbewoners zijn de stankoverlast al jaren meer dan zat. Zoals één van hen het benoemde: ‘Het is alsof je in een groene kliko woont’. Dat gevoel van onvrede wordt versterkt doordat bewoners het gevoel hebben dat de handhaving tekort schiet en hun klachten niet serieus genomen worden. Dit heeft mede te maken met het feit dat niet voor iedereen duidelijk was welke instantie verantwoordelijk was voor de handhaving en waar klachten ingediend moesten worden. Zo hebben inwoners zich gericht tot de Omgevingsdienst Flevoland Gooi & Vechtstreek (OFGV), de gemeente Muiden, de gemeente Gooise Meren, de politie en de brandweer, om uiteindelijk bij de OD NZKG terecht te komen. Dit is dus de daadwerkelijke handhavende instantie.

Een veel gehoorde klacht van degenen die uiteindelijk wel bij de OD NZKG terecht kwamen is dat de medewerker die belast was met het toezicht vaak niet in staat was om naar Muiderberg te komen wegens het ontbreken van tijd of vervoer. Als, soms pas na enkele dagen, de toezichthouder eindelijk kwam, was de wind veelal gedraaid waardoor de stank de andere kant op woei. Daarbij werd door meerdere bewoners aangegeven dat, als de handhavers wel tijdig op het bedrijf waren, de stank veroorzakende processen werden stilgelegd, om kort na het vertrek van de controleurs weer opgestart te worden, met hernieuwde stankoverlast tot gevolg.

Kortom, genoeg aanleiding voor Lars Voskuil dus om namens de PvdA NH vragen in te dienen bij het college van GS. Voskuil: “Ik heb GS o.a. gevraagd of zij op de hoogte zijn van de klachten vanuit Muidenberg en de inadequate afhandeling van deze klachten. Dat laatste is natuurlijk onacceptabel dus ik wil ook weten wat GS kan betekenen in de verbetering van de klachtenafhandeling. Ook heb ik gevraagd om een onafhankelijk geuronderzoek en wil ik daarnaast van GS weten of Den Ouden kan worden verplichtt de bedrijfsvoering zo aan te passen Muiderberg in de toekomst gevrijwaard blijft van stankoverlast.”