Als het aan de PvdA Noord-Holland ligt, sluit de Provincie Noord-Holland zich zo snel mogelijk aan bij de Statiegeldalliantie. Door het invoeren van het statiegeldsysteem op kleine PET-flesjes én blikjes moet het zwerfafval in de provincie in de komende jaren worden teruggedrongen en de belasting niet langer bij de burger worden gelegd. Samen met GroenLinks en D66 hebben wij vandaag om steun gevraagd vanuit de Provinciale Staten.
De Statiegeldalliantie is een samenwerkingsverband van voorstanders voor de uitbreiding van het statiegeldsysteem in Nederland en België. Het bestaat uit burgers, bedrijven, milieuorganisaties en lokale overheden. Inmiddels zijn er in Nederland al ruim 200 gemeenten bij de Statiegeldalliantie aangesloten. Samen roepen zij de regeringen van Nederland en België op om voortaan kleine PET-flesjes en blikjes toe te voegen aan het huidige statiegeldsysteem.
Uit onderzoek dat onderzoeksbureau CE Delft vorig jaar deed namens het Ministerie van Infrastructuur en Milieu blijkt dat jaarlijks zo’n 50-100 miljoen flesjes en 100-160 miljoen blikjes bij het zwerfafval terechtkomen. In Nederland wordt dan ook slecht 58% van de plastic flesjes gerecycled. In tegenstelling tot Duitsland, dat wel een uitgebreider statiegeldsysteem kent, waar 98% van de PET-flesjes gerecycled wordt.
Het zwerfafval is niet alleen slecht voor het milieu en onze natuurgebieden, maar ook een grote financiële belasting voor burgers en gemeenten. Het onderzoek laat zien dat de uitbreiding van het statiegeldsysteem lokale gemeenten gezamenlijk tot 80 miljoen per jaar zouden kunnen besparen. Geld dat gemeenten nu nog kwijt zijn aan het opruimen van zwerfafval en het ledigen van prullenbakken.
Wij willen dit zo snel mogelijk anders zien. De toezeggingen van de staatsecretaris om het bedrijfsleven de problemen te laten oplossen en blikjes buiten beschouwing te laten, vinden wij onvoldoende. Blikjes zijn namelijk oververtegenwoordigd als het om zwerfafval gaat. Daarom willen wij dat ook de blikjes toegevoegd worden aan het statiegeldsysteem en dat de supermarkten, frisdrankproducenten en de verpakkingsindustrie hun verantwoordelijkheid nemen. De afgelopen jaren zijn de pogingen om het bedrijfsleven deze problemen op te laten lossen telkens onvoldoende gebleken.
Ook in Noord-Holland is zwerfafval een groot probleem langs onze wegen, straten, in natuurgebieden en wateren. Door het invoeren van statiegeld op PET-flesjes én blikjes wordt de eindverantwoording niet meer bij de belastingbetaler gelegd. Gemeenten houden bovendien geld over om bijvoorbeeld om aan andere zaken te besteden. Daarom zien wij in de uitbreiding van het statiegeldsysteem een structurele en bovendien eerlijke oplossing.