Meer woningbouw, snellere verduurzaming, betere bereikbaarheid, een eerlijkere economie, behoud van het landschap. Het zijn allemaal urgente onderwerpen die een stevige aanpak vereisen. Dat lukt natuurlijk niet als iedereen langs elkaar heen werkt. Daarom is het essentieel dat gemeentes & provincies goed samenwerken. Dit gebeurt onder andere in de zogenoemde “Metropoolregio Amsterdam” (MRA).
De MRA is een samenwerkingsverband van 32 gemeenten, de provincies Noord-Holland & Zuid-Holland en de Vervoerregio Amsterdam. Volgens de website van de MRA richt deze samenwerking zich “op het versterken van de internationale positie als economische topregio met hoge leefkwaliteit”. Dit klinkt misschien wat vaag en saai, maar de MRA is bezig met belangrijke projecten. Er wordt bijvoorbeeld gewerkt aan het binnenhalen van subsidies voor woningbouw, betere coördinatie van het openbaar vervoer en een slimmere energietransitie.
Vorig jaar hebben we in de Provinciale Staten veel gesproken over hoe je zo’n samenwerking goed vormgeeft. Toen werden namelijk de nieuwe samenwerkingsafspraken vastgesteld. Het doel van deze nieuwe afspraken was een effectievere, transparantere en democratischere MRA. Dit leverde nog best wat discussie op, want hoe zorg je dat bestuurders efficiënt samenwerken en de volksvertegenwoordigers tegelijkertijd goed betrokken blijven?
Deze discussie resulteerde in maar liefst 44 pagina’s aan afspraken. Hierin werd bijvoorbeeld vastgelegd over hoe de MRA omgaat met de gemeenteraden en Provinciale Staten, haar financiën en hoe besluiten genomen worden. De inzet van de PvdA is altijd geweest dat besluiten zorgvuldig genomen moeten worden met voldoende betrokkenheid van de volksvertegenwoordigers. Tegelijkertijd moet de MRA wel in staat blijven om krachtig op te treden.
Het eerste resultaat van deze nieuwe samenwerkingsafspraken was de meerjarenbegroting die laatst gepresenteerd werd. Vroeger was vaak onduidelijk waar geld aan besteed werd in de MRA. Nu is vastgelegd hoeveel geld er de komende jaar voor de verschillende programma’s beschikbaar is. Tegelijkertijd was de onderbouwing van de begroting wel heel beperkt en werden keuzes niet goed uitgelegd. Deze begroting was dus een mooi begin, maar moet tegelijkertijd de komende jaren uitgebreid worden.
Kortom, er verandert veel in de MRA. Dit betekent dat we samen constructief moeten blijven kijken hoe het gaat met de samenwerking. Zo ben ik zelf plaatsvervangend vertegenwoordiger van Noord-Holland naar de Raadtafel, waar raads- en Statenleden samen de samenwerking controleren. De inzet van de PvdA blijft een zorgvuldige en effectieve samenwerking. Vooralsnog lijkt dit prima te lukken en staat het nieuwe jasje de MRA best goed!