Duurzame donderdag: Carbon footprint
De engelsen zeggen het zo mooi als ze het hebben over je Carbon Footprint, een maatstaf voor de CO2 uitstoot. Want hoe zou je Carbon Footprint moeten vertalen? Je koolstof voetafdruk? Klinkt niet zo fijn.
In mijn werk ben ik volop bezig met de vermindering van de carbon footprint van de beleggingen van pensioenfondsen. Voor dat thema is de afgelopen jaren veel meer aandacht gekomen. Ongeveer anderhalf jaar geleden hebben pensioenfondsen een verklaring opgesteld , de Montreal Pledge, waarin zij aangaven in 2015 inzicht te geven in de CO2 uitstoot van hun beleggingsportefeuille. De volgende stap is natuurlijk nagaan hoe je die CO2 uitstoot daadwerkelijk kunt verminderen.
Pensioenfondsen beleggen breed om risico’s te spreiden en te delen in de algemene economische ontwikkeling. Je kunt de CO2 uitstoot verminderen door niet meer in CO2 intensieve sectoren als energie, mijnbouw of zware industrie te beleggen. Maar dan wordt je portefeuille wat onevenwichtiger en dus risicovoller. Een alternatief is om binnen sectoren je beleggingen met name te richten op ondernemengen die het best presteren op het gebied van CO2 uitstoot. Maar dan blijf je wel zitten in sectoren met hoge CO2 uitstoot. Interessante dilemma’s dus. Maar de CO2 uitstoot moet wel omlaag. Want de ambities van het milieuverdrag van Parijs, zoals minder dan 2 graden temperatuurstijging, kan alleen gehaald worden als de CO2 uitstoot fors wordt beperkt.