Hoofddoek: peiler van moslimfundamentalisme?
Gisteren is het onderzoek gepresenteerd van Ruus Koopmans. De Opzij en het Parool hebben dit onderzoek gepubliceerd. Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen met een hoofddoek veel meer problemen hebben met de Westerse samenleving, meer haat jegens homo’s of Joden.
Pfffff, seriously? Gaan we weer. Het is 2015, maar we zijn nog steeds niet uitgesproken over de hoofddoek. Hier word ik erg moe van! Hoe kan het dat we nog steeds in deze wij/zij blijven onderzoeken en praten? Ik begrijp dat er veel geld klaar ligt voor alle onderzoekers die iets willen onderzoeken over islam, maar draagt het ook iets bij? Mensen staan al lijnrecht tegenover elkaar. Als antropoloog vraag ik me toch zeer af wat de methodiek van dit onderzoek is geweest. Zijn er diepte-interviews afgenomen of juist vragenlijsten? Zelf herken ik namelijk niets in de cijfers die dit onderzoek presenteert. Ik zit al sinds 2008 bij moslimvrouwenorganisatie Al Nisa en ben sindsdien ook maatschappelijk actief. Er zullen zeker mensen zijn die moslim zijn en niet voor homo’s en Joden zijn, maar dat blijft een kleine groep.
Nu terug naar de basis, want waar gaat het eigenlijk om? Volgens mij gaat het juist om een inclusieve samenleving. Klaar met discussies over waarom men iets op zijn of haar hoofd heeft. Geen discussies meer over huidskleur, religie of geaardheid. Wij maken zelf onze samenleving en dat kunnen we doen op basis van angst of op basis van liefde. Wat wordt het? Probeer gewoon naar elkaar te kijken als mens. Meer diversiteit op alle bestuurslagen, politiek en bedrijfsleven. Dat zorgt ervoor dat het beeld wat deze discussies oproept kan worden weggenomen. Daarvoor moeten we onze samenleving inrichten anno 2015! Ik zeg minder, minder, minder angst en MEER MEER MEER liefde!