Meer onderzoek naar jacht in stiltegebieden
In het Parool van 9 maart jl. uiten Bram van Liere en Niko Kofferman van de Partij voor de Dieren kritiek op de handelswijze van de PvdA en D66 in de Provinciale Staten van Noord-Holland. Ze zijn boos, omdat PvdA en D66 voorlopig geen steun verlenen aan het voorstel om jacht in stiltegebieden te verbieden. “Voor de lol dieren afknallen met steun van PvdA en D66”, luidde de kop.
Het is geen toeval dat hun opiniestuk afgelopen week in het Parool verscheen en niet in de Texelse Courant. Dat geeft van Liere en Kofferman alle ruimte om selectief met de feiten om te gaan. Want laten we wel zijn – Amsterdam is nou niet de plek waar het voorgenomen jachtverbod de gemoederen hoog heeft doen oplopen, de afgelopen weken. Dit in tegenstelling tot in andere delen van onze provincie, zoals op Texel, en in West-Friesland. Daar was de verontwaardiging groot – niet omdat iedereen daar voor zijn lol dieren loopt af te knallen, maar omdat agrariërs daar hun oogst zien verpieteren als bepaalde wildpopulaties niet in toom gehouden worden.
De oorspronkelijke reden voor de PvdA om de jacht in stiltegebieden te willen verbieden zat hem vooral in het woord ‘stiltegebieden’. Wij vinden het belangrijk dat er plekken zijn en blijven in Noord-Holland waar het – relatief – stil is. Daarom zijn er 31 stiltegebieden aangewezen in onze provincie. Hier kunnen onze inwoners (mens en dier) ongestoord genieten van de mooie natuur die Noord-Holland rijk is. De stilte in de deze gebieden staat echter steeds onder druk. Noord-Holland is een relatief dichtbevolkte provincie waar omgevingslawaai moeilijk helemaal is uit te bannen. We moeten ergens een grens trekken om de stilte te bewaken. Met die ogen heeft de PvdA gekeken naar het voorstel en destijds besloten het te steunen: geen (onnodig) geknal in stiltegebieden.
Al snel werd echter duidelijk dat de negatieve effecten van het voorgestelde jachtverbod mogelijk onwenselijk groot zijn. Met name de schadebestrijding en een goed beheer van de wildstand kan in gevaar komen. Ook is duidelijk geworden dat het voorstel van de PvdD juridisch niet op alle punten uitvoerbaar is. Er is een nieuwe Natuurbeschermingswet in de maak die de provincie in de nabije toekomst veel meer bevoegdheden geeft om tot een eigen beleid inzake de jacht te komen. De PvdA leek het verstandiger om daar op te wachten, en ondertussen nog eens goed met betrokken partijen te kijken waar jacht noodzakelijk is, waar op termijn natuurlijke oplossingen mogelijk zijn, en waar het belang van stilte zwaarder weegt. De Partij van de Dieren is van harte uitgenodigd om zich daar bij aan te sluiten.