Veel vragen bij plannen voor aansluiting van Heiloo op A9
De Overeenkomst Nieuwe Strandwal (ONS) bevat plannen voor Wonen, Groen, Bedrijven en Aansluiting A9 in de gemeente Heiloo. De overeenkomst is gesloten door de provincie Noord-Holland en de gemeenten Heiloo, Alkmaar en Castricum. Elf organisaties in Heiloo hebben zich verdiept in de plannen en maken zich ernstig zorgen over de gevolgen van met name de aansluiting op de rijksweg A9.
Op uitnodiging van deze groepen is een deel van de PvdA Statenfractie en de fractievoorzitter PvdA Heiloo onlangs op werkbezoek geweest in het gebied. De Brasserie van de Golfclub is de ontmoetingsplek. Daar wordt de PvdA delegatie geconfronteerd met algemene kritiek van de belanghebbenden. Wat zijn de consequenties voor het dorp en de open ruimte. Ook de onderbouwing en het zicht op de financiering zijn op dit moment mager en onvoldoende.
Het plan gaat uit van het bouwen van 2400 woningen in de wijken Zuiderloo en Zandzoom. Maar op dit moment stagneert de woningbouw daar volledig, waardoor de ontwikkelaars zich hebben teruggetrokken. Dezelfde trend geldt voor de bedrijven op het grondgebied van Heiloo in de Boekelermeer. Hierdoor vervalt volgens de woordvoerders de noodzaak voor het maken van de aansluiting op de A7. Hun commentaar richt zich verder op de aantasting van de open ruimte aan de oostkant van de A9, het verdwijnen van het oude riviertje ‘t Die en de toename van het autoverkeer bij Egmond Binnen wanneer de afslag er komt. Veel vragen zijn er over de financiering van de plannen. De gemeente Heiloo verkeert financieel in zwaar weer en zal de gevraagde miljoenen niet op kunnen brengen.
Na de bespreking van de bezwaren van de groepen gaan we het gebied in. We zien dat het bedrijventerrein van Heiloo voor een groot deel leegstaat en het historische riviertje ’t Die (zie foto), volledig in de knel kan komen. We rijden vervolgens door de wijken en zien dat inderdaad de bouw van nieuwe woningen stagneert. Aan het eind van het werkbezoek hebben onze gesprekspartners een duidelijke oproep aan de gemeentelijke en provinciale politiek: lever goede onderbouwing van plannen, vertaal maatschappelijke effecten in financiële consequenties, kijk naar alternatieven als beter gebruik van het spoor, betrek bewoners actief bij de planvorming. In de staten heeft de PvdA fractie samen met andere partijen gevraagd om betere onderbouwing van de plannen, het aantonen van nut en noodzaak en een sluitende financiering. De reactie hierop van Gedeputeerde Staten is voorzien in januari 2015.