Verslag COE-leden aan Brussel op 21 januari 2015
Op uitnodiging van gedeputeerde Elvira Sweet woonde een delegatie van het COE (Ciel Stevens, Rina van Rooij, Wim Cool en Joost van Hooff ) in Brussel een seminar bij. Onderwerp was: Investeren in Economisch Herstel in Europa, de Lidstaten en de Regio’s. COE-lid Van Hooff doet verslag.
Kris Peeters, Vice Eerste Minister van België en Minister van Werk, Economie en Consumenten, en belast met Buitenlandse Handel verwoordde in zijn speech dat het onderling vertrouwen in de economie en dus ook het vertrouwen tussen bank en MKB/KMO weer vanzelfsprekend zou moeten zijn. Het clusteren van ondernemingen en plannen in schaalvergroting bepleitte hij. Ook gaf hij de aanwezige staatssecretaris van Nederland Sharon Dijksma en andere aanwezige politici mee dat de economie wordt gemaakt door het bedrijfsleven en dat onder andere het grensoverschrijdende handelsverkeer is gebaat bij een overheid die faciliterend moet optreden. Minder regels en er daarmee voor zorgen dat daardoor slim verbinden tussen privaat en publiek mogelijk kan worden.
Roelof Joosten, COO van Friesland Campina, meldde de rol van het verre Oosten in de wereldeconomie: “De enige manier om de economische invloed van Nederland en België te kunnen waarborgen en zelfs uit te breiden is samenwerken in Europa. Geld speelt daarin en daarbij een grote rol. De financiering van het MKB is problematisch maar dat is al zo oud als Europa. Daar moeten we in goede onderlinge samenwerking en op basis van vertrouwen aan werken.” Andere sprekers, Bert Pauli (gedeputeerde EZ in Noord-Brabant) en Duco Sickinghe (managing Partner Fortino CVA) meldden dat een project staat of valt met het fundament. Als dat goed is zal financiering minder moeilijk zijn. Continuïteit van regelgeving door overheden is essentieel. Daar wordt de overheid wel eens onbetrouwbaarheid verweten. Op het punt digitalisering werd uitgebreid ingegaan. Opleiding en skills zijn noodzaak. Bij ondernemingen en samenwerkingen is leadership erg belangrijk.
Beantwoord ook samen de vragen: Waar ben je goed in? Waar onderscheid je je in? Wat wil je bereiken? Daarom pleitte Duco Sickinghe ook voor goed onderwijs zodat de jeugd van vandaag de juiste skills meekrijgen om over 15 jaar goed leadership te kunnen tonen. En dat is absolute noodzaak, zo eindigde hij zijn verhaal. De dag eindigde met de nieuwjaarsreceptie van het Huis van de Nederlandse provincies, de permanente vertegenwoordiger in Brussel en de Nederlandse ambassade.