Versnellen van de sociale woningbouw

13 november 2022

Vrijdag 25 november 2022 14.00 uur tot 16.00 uur (inloop 13.30)
Huis van Hilde Westerplein 6, 1901 NA Castricum (achter het station)

Sprekers:  Songul Mutluer (Tweede Kamerlid PvdA, ex-wethouder Zaanstad)
Harry Platte, directeur bestuurder Parteon
Krista Walter, directeur bestuurder Kennemer Wonen

Met ‘bloed, zweet en tranen’ kreeg Songul Mutluer het voor elkaar om in haar Zaanstad een plan voor 6000 woningen gefinancierd te krijgen[1]. Ruim de helft ervan is betaalbaar: sociale huur, middenhuur en koop. Ook is er ruimte gemaakt voor seniorenwoningen die kwalitatief zo goed zijn dat ouderen er daadwerkelijk hun gezinshuis voor willen verlaten om doorstroming mogelijk te maken.

Songul Mutluer is inmiddels tweede Kamerlid voor de PvdA en ze komt 25 november in Castricum praten over versnellen van het woningbouwprogramma in Castricum, Heiloo en Uitgeest. Behalve Songul Mutluer spreken directeur Krista Walter van woningcorporaties Kennemer Wonen en directeur Harry Platte van Wooncorporatie Parteon Zaanstad op de bijeenkomst.

Ze gaan in op gedurfde oplossingen voor de woningnood. Hoe kan worden gezorgd voor een groter aandeel van sociale huur in nieuwbouw? Hoe kunnen procedures worden versneld? Hoe voert een gemeente actieve grondpolitiek? Hoe kan nieuwbouw betaalbaar blijven, ook voor middeninkomens? Wat is de rol van provinciebesturen? Hoe gaat de kamer de vertraging als gevolg van de stikstofcrisis oplossen?

Iedereen is tegenwoordig doordrongen van het besef dat er meer betaalbare woningen moeten worden gebouwd. In welvarend ogende gemeenten als Heiloo en Castricum is de laatste jaren vooral uitbreiding gerealiseerd van hele dure koopwoningen. Het aandeel sociale woningbouw is in Castricum inmiddels gezakt naar slechts 16%. Het leidt tot een ware woningnood onder jongeren, jonge gezinnen met kinderen en specifieke groepen woningzoekers zoals statushouders en mensen die na een scheiding een nieuw onderkomen zoeken.

In toenemende mate wordt ook gekeken naar flexwoningen. Waar die flexwoningen de vorm krijgen van stalen zeecontainers, zijn vooral klachten te noteren. Is flexwonen een noodzakelijke oplossing en hoe ziet dat er dan uit?

Debatleider Is Peter van Raalte, omroep Castricum.

De bijeenkomst wordt georganiseerd door de PvdA-fractie Castricum

De bijeenkomst is openbaar, wel even aanmelden bij Ankie Dil door een mailtje te sturen aan  [email protected]

[1] https://www.trouw.nl/binnenland/met-de-miljoenen-van-het-rijk-zet-zaanstad-6000-woningen-neer~b302ded9/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Waar ben je naar op zoek?