Door op 11 februari 2016

Duurzame donderdag

Vandaag lanceren we onze eerste editie van ‘Duurzame Donderdag’. Via dit platform op onze website en onze Facebook pagina zullen we u iedere donderdag proberen te inspireren op het gebied van duurzaamheid. 1x per maand zullen we ook iemand aan het woord laten om te vertellen wat hij of zij van duurzaamheid vindt.

 

Sandra Doevendans, onze woordvoerder op het gebied van duurzaamheid, bijt het spits af.

Sinds mei vorig jaar ben ik portefeuillehouder voor de fractie op het thema duurzaamheid. Ik leer elke dag bij over duurzaamheid wat iets heel anders lijkt dan de inclusieve samenleving waar ik me normaal gesproken mee bezig houd. Toch heb ik in deze korte tijd al geleerd dat duurzaamheid juist heel belangrijk is voor de inclusieve samenleving. Het opwarmen van de aarde zorgt immers ook voor klimaatvluchtelingen.

Laatst heb ik de documentaire ‘Cowspiracy’ gekeken. Wat een shock was dat. Vroeger hoorde ik wel dat koeien veel gassen verspreiden, maar deze documentaire laat het erg goed en duidelijk zien. Ik wil natuurlijk geen spoiler geven, dus ik zal niets verklappen, behalve dat het erg interessant is om eens naar te kijken. Fris en ontwapenend gemaakt. Voor een voorproefje kun je hier de trailer bekijken: http://tinyurl.com/me43z6n

Nu is het natuurlijk niet zo dat alle problemen op het gebied van milieu en duurzaamheid zo groot zijn dat we zelf niets meer kunnen doen. Uiteraard kunnen wij ook iets doen. Een dagje minder vlees en vis eten, spaarzamer omgaan met het water zoals bij het douchen, maar ook nadenken over hoe je energie kunt besparen. Los van het idealistische idee levert het namelijk ook pegels op. Zelf haal ik altijd al mijn stekkers uit het stopcontact behalve die van de koelkast en de vriezer. Dit scheelt mij toch euro’s aan het einde van het jaar. Ik geloof namelijk dat we juist voor duurzaamheid voor iedereen moeten gaan. Ook voor de mensen met een kleine portemonnee. Juist omdat het iets kan opleveren. Gedragsverandering komt vaak door er eerst een positieve ervaring mee te hebben. Hoe beter dan als je het in je portemonnee voelt?

Wilt u een duurzame tip delen of een andere bijdrage leveren op het gebied van duurzaamheid deel dit dan op onze Facebook pagina!